Трън > Народ > Личности > Две златни момичета от Трънско

Две златни момичета от Трънско

Две от златните момичета на шаха са с трънски корени – Гергана Пейчева и Белослава Кръстева. Бабата и дядото на Гергана са от селата Джинчовци и Лешниковци. Те са починали. Въпреки това Гери често посещава трънския край с родителите си Светослав и Татяна. Те имат вила в Джинчовци.

Гери е студентка втори курс в специалност “Бизнес мениджмънт“ в UT Dallas в Ричардсън, предградие на Далас. Тя е поканена там със стипендия заради шахматните си успехи. Преди това е завършила 91-а Немска езикова гимназия в София.

Белослава Кръстева пък е с корени от с. Ярловци. Баба й е оттам. Тя обаче не идва в трънския край. Кръстева е родена през 2004 г. Още когато е съвсем малка, баща ѝ я учи на правилата на шахмата. Досега Кръстева има два бронзови медала от европейски първенства – до 14 и до 16 години.

През 2020 г. става шампион по шах за жени на България, а през тази година покрива през 2023 г. тя завършва Софийската математическа гимназия, а плановете ѝ са да замине за Съединените щати със спортна стипендия, където да продължи да учи и да се занимава с шахмат.

„Много сме горди с момичетата. Това са невероятни постижения“, споделят местните.

Източник: Мироглед

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »