Трън > Природа > Предколедно изкачване на връх Руй

Предколедно изкачване на връх Руй

На 16 декември Трънското туристическо дружество организира зимно изкачване на връх Руй. Сборният пункт е в центъра на село Забел, в 8.30 часа, каза пред Радио София Ивета Малинова от Трънското туристическо дружество.

„Около 3 часа и половина е изкачването. Общо е около 17 км, така че в двете посоки е около 6 часа. Не е кой знае колко продължително, просто хората да се насладят на гледката и на емоциите от едно подобно събитие“, обясни Ивета Малинова.

Тя добави, че ако късметът съпътства туристите и в деня на изкачването температурната инверсия е традиционната за тази част на годината, те ще могат да видят над 50 планини в България, Сърбия и Република Северна Македония, включително части от Шар планина.

„Отделно се виждат много добре повечето гранични сръбски планини. Виждат се и Рила, и Пирин. Ако наистина имаме този късмет, а така се очертава времето идната събота и неделя, мисля, че ще се насладят хората на прекрасно изживяване“, каза Ивета Малинова.

Тъй като районът е пограничен, задължително условие е участниците да подадат информация към Гранична полиция чрез имейл. Тя трябва да включва трите им имена и ЕГН, както и да бъде посочено, че ще участват в организираното от Трънското туристическо дружество изкачване.

Връх Руй е висок 1706 м и през него минава границата със Сърбия.

Подробности можете да чуете в звуковия файл в сайта на БНР.

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »