Трън > Народ > Бит и душевност > 38 пожара в област Перник са възникнали през последния есенно-зимен отоплителен сезон

38 пожара в област Перник са възникнали през последния есенно-зимен отоплителен сезон

Възникналите пожари за периода от 1 октомври 2022 година до 1 април 2023 година, причините за които могат да бъдат свързани с есенно-зимния отоплителен сезон (неправилна експлоатация на отоплителни и нагревателни уреди и строителна неизправност – необезопасен комин) са 38 броя. Те са предимно в жилищни сгради, където са причинили много материални щети, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Перник.

От анализа на възникналите пожари през последните години Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Перник направи извод, че най-уязвимите групи от населението са възрастните хора, особено над 70 години, трудноподвижни и самотноживеещи, както и малките деца.

За предотвратяване на риска от възникване на пожари, запазване на Вашия и живота на други хора и имущество препоръчваме:

Не претоварвайте електрическата инсталация и използвайте само стандартни електрически предпазители !
Не оставяйте без надзор отоплителни и нагревателни уреди, освен ако не са с автоматичен режим на работа !
Проверете комините за пукнатини и паднала мазилка, своевременно ги възстановете и почистете от сажди !
Не разпалвайте печки на твърдо гориво с бензин, нафта и други запалими течности !
Монтирайте си датчик за ранно известяване на пожар !
Осигурете си пожарогасител за първоначално гасене на пожар !
Посещавайте периодично през отоплителния сезон възрастните роднини, близки или съседи, които са трудноподвижни и самотноживеещи, като „хвърляте по един поглед“ и на отоплителните уреди, с които хората се топлят и им обърнете внимание на елементарните правила за пожарна безопасност !

При пожар незабавно се обадете на телефон 112.

Ако пожарът е в електрически уред, изключете електрическото захранване от таблото и гасете с подръчни средства. Когато гасенето е невъзможно и има риск за живота Ви, евакуирайте се по безопасен начин.

За правилното си поведение при пожари, бедствия и  извънредни ситуации, населението може да се информира на страницата на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” в сайта на МВР (http://www.nspbzn.mvr.bg), информационния сайт (http://pojarna.com) и на страницата на Областна дирекция на МВР-Перник в сайта на Министерство на вътрешните работи.

Пълен текст: Прочети
Автор: Редактор

Рубрика:
Източник:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »