Трън > Общество > Държава > Актуализацията на данъчните оценки отпада

Актуализацията на данъчните оценки отпада

Депутатите отхвърлиха предложението за актуализация на данъчните оценки на имотите, според което при отчетено сумарно изменение с над 10 на сто на индексите за закупуване на нови и съществуващи жилища за двугодишен период, базисната данъчна стойност в левове на квадратен метър се актуализира, считано от следващата година.

Това стана при гласуването на второ четене на изменения в Закона за местните данъци и такси. Така промяна на такса смет заради актуализацията на данъчните оценки на имотите няма да има догодина.

Няма да бъдат прилагани и различни местни данъци според района и вида на сградата.

Депутатите приеха при преустройство и при промяна на предназначението на съществуваща сграда или на самостоятелен обект в нея, както и при промяна на други обстоятелства, които имат значение за определяне на данъка, служителите в общината да отразяват промяната служебно, за което на данъчно задълженото лице се изпраща уведомление в 30-дневен срок.

Не се подава данъчна декларация при преустройство и при промяна на предназначението на съществуваща сграда или на самостоятелен обект в нея, както и при промяна на друго обстоятелство, което има значение за определяне на данъка, които са вписани в регистри, поддържани в електронен вид, гласува Народното събрание. Данъчно задължените лица не носят отговорност за случаите, в които Общината не е събрала служебно информация за променени обстоятелства.

По предложение на Националното сдружение на общините в Република България се прие следният текст, според който министърът на финансите, след съгласуване с министъра на електронното управление, одобрява със заповед образци на заявления и документи, издавани от общините за признаване, упражняване или погасяване на права или задължения във връзка с местните данъци.

Парламентът отхвърли на второ гласуване законопроекта на “Възраждане” за допълнение на Закона за местните данъци и такси.

Не се прие и свързаното с актуализиране на данъчната оценка предложение общините да променят данък сгради на всеки 2 години. Което обаче не означава, че общините се лишават от правото самостоятелно да определят размера на ставката за данък сгради и данък смет.

Накратко, депутатите отвориха за кратко кутията на Пандора в комисията по бюджет и финанси, и светкавично я затвориха на второ пленарно четене. Никой не иска недоволни избиратели на следващите предсрочни избори

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »