Трън > Общество > Народовластие > Кметските заплати: Истината се познава в сравнение

Кметските заплати: Истината се познава в сравнение

Вестник Мироглед съобщава за увеличение на заплатата на кмета на Перник с решение на Общинският съвет в Перник от 29 декември 2023 г.

От 1 януари тази година Владимиров ще получава 5900 лв. Кметовете на по-големите кметства в общината ще са със заплата от 1800 лв. По 1500 лв. ще получават кметовете на кметства Богданов дол, Витановци, Расник и Черна гора.

Мотивът за увеличението

Основната месечна заплата на кмета на Перник не била актуализирана от 2020 г., а тази на кметове на кметства от миналата година.

Похвални намерения

Председателят на ОбС в Перник Захариев заяви, че ще предложи да се намали месечната му заплата, както и тази на останалите двама негови заместници. Целта е съкращаване на разликата спрямо по-ниските възнаграждения, получавани от общинските съветници.

Кюстендил бие всички рекорди

Кюстендилци обаче надплюват перничани по кметски амбиции и предлагат заплатата на кмета да е 8490 лв с евентуална редукция до 7500 лв.

Къде сме ние?

За сравнение утвърдената актуализирана заплата на кмета на Трън е 3000 лв., на председателя на ОбС – 85% от кметската заплата плюс по 150 лв за всяко участие в комисии и ОбС, а на общинските съветници – мизерните 150 лв на заседание, т.е. около 600 лв месечно.

Скромността краси и кмета на Брезник, който след актуализацията ще се подписва само за 2700 лв. основна заплата.

Рубрика:
Споделете
Превод »