Трън > Икономика > Технологии > През 2024 година нови, по-ниски цени на Starlink за България

През 2024 година нови, по-ниски цени на Starlink за България

Старлинк

Компанията на Илон Мъск обяви нови цени за домашния сателитен интернет за България, които са двойно по-ниски в сравнение с цените преди година.

По-малко ще плащаме и за оборудването – 880 лв с включена доставка. Единственото условие е оборудването да бъде инсталирано на мястото, което е обозначено като адрес за доставка.

Каква е уловката

За разлика от българските доставчици на сателитен интернет, които ограничават трафика на максимална скорост до 10 гигабайта сумарен входящ и изходящ трафик със скорост съответно 25 и 6 Mbps, компанията Старлинк предоставя неограничен трафик и скорост между 50 -200 Mbps, със закъсняване (latency) около 25 милисекунди. Това е над 20 пъти по-добра стойност от предоставяното от родните компании. За да постигнем параметрите на Старлинк с български доставчици, ще трябва да отделяме около 500 лв на месец.

В интерес на истината последните изследвания на Ookla показват, че реалната скорост на Старлинк в България е около 16 Mbps, доста по-ниска от средната за Европа.

Къде сме ние

Проблемът на повечето селища в Трънско е не просто слабият интернет, а липсващият 2G и 3G обхват, което означава, че и телефоните не ловят сигнал. Липсата на свързаност е основният препъни-камък за развитие на селския и екологичен туризъм, а и главната причина за отказа на потенциални купувачи и инвеститори да придобиват недвижима собственост в отдалечени и “затънтени” райони, като Маринковата в Ерул или 1216-те махали на Пенкьовци,

Въпреки зашеметяващата красота

За да се обадиш по телефона от Милкьовци, например, трябва да излезеш извън селото и да застанеш на точно определено място 7 м. преди табелата с името на селото. В съчетание с разбития път, това е основателна причина да не поглеждаш повече нататък, изпълнен с планове за светло бъдеще.

Заключение

Споделянето на сателитния интернет от български доставчици не прави услугата по-евтина, а още по-недостъпна, тъй като трафикът ти свършва на третия ден. В това отношение по-скъпият, но неограничен трафик от Старлинк е удачно решение на проблема. Разбира се, ако си купиш имот в махала с трима жители, ще трябва сам да си плащаш масрафа.

Старлинк

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »