Трън > Икономика > Строителство > Ограниченията по главни пътища в Трънско ще продължат

Ограниченията по главни пътища в Трънско ще продължат

По два главни пътя в общините Брезник и Трън, които са част от републиканската пътна мрежа, продължават да са в сила ограничения.

Едната отсечка е част от третокласния път 6301, по която от 2018 година е в сила ограничение, поради пропадане на пътното платно. Преди вече 6 години при километър 1+400, в района след трънското село Филиповци посока съседното село Велиново, превантивно беше запълнен с пясък пропадналия участък. През 2020 година се очакваше изготвянето на технологичен проект за ремонтно-възстановителни дейности на участъка. Свличането е засегнало около 8 квадратни метра от пътното платно. Ремонтът ще бъде извършен, след като се осигури необходимият финансов ресурс. Това поясниха преди близо 4 години от пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура”. През 2022 година стана ясно, че има предложение през 2025 година да бъде възложено изработването на технически проекти за основния ремонт на 12 километра и 300 метра от третокласен път 6301 в отсечката Филиповци – Велиново – Глоговица – Трън.

В края на 2023 година бе обявено, че движението по третокласен път 6301 в отсечката Филиповци – Велиново – Глоговица, в продължение на 4 километра, е ограничено за моторни превозни средства над 3,5 тона, поради пропадане. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци, а обходният маршрут е по второкласен път 63 в отсечката Филиповци – Трън – Глоговица – Велиново. Срокът на въведеното ограничение бе до 31 декември 2023 година; сега той е изместен до 30 декември 2024 г., уточняват от Пътната агенция.

По друг основен път, преминаващ през села в община Брезник, но и свързващ трънското с. Ерул с цивилизацията, движението продължи да се извършва с повишено внимание и през настоящата година. Това засяга 13-километровия участък от третокласен път 8114 в отсечката между брезнишките села Кошарево и Горна Секирна. Ремонтът стартира в края на 2020 година и по план трябваше да приключи през есента на същата година, но дейностите така и не бяха завършени в срок. През 2022 година обновяването на отсечката трябваше да бъде извършено по програма за текущ ремонт, но и в първите дни на 2024 година продължава да е в сила предупреждението за движение с повишено внимание поради частични ремонтни дейности. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци, а крайният срок е до 30 декември 2024 година.

Пълен текст: Прочетете
Автор: Редактор

Рубрика:
Източник:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »