Трън > Природа > Здраве > Месечно изяждаме по 1130 тона фалшиво сирене

Месечно изяждаме по 1130 тона фалшиво сирене

По данни на МЗиГ миналата година в България е произведено над 13000 това сирене от заместители, което е почти 1/5 част от сиренето, произведено от натурално мляко – краве, козе или биволско.

Това означава, че всеки българин месечно консумира поне по 200 грама хидрогенизирана палмова мазнина. Основното количество фалшиво сирене отива за производството на банички, милинки и тутманици.

Главният източник на палмово масло е дървото Elaeis guineensis, което расте в Централна и Западна Африка, а също и в Мезо- и Южна Америка. Преобладаващияг износ обаче идва от Индонезия, където се преработват 80% от източниците на палмово олио.

Данните за ползите и вредите от употреба на палмово масло и производните му са доста противоречиви. Но едно е сигурно – повторното загряване на палмово масло над 24 градуса го превръща в отрова. Също толкова вредно за организма е и използването на техническо палмово масло, от което се произвежда биодизелно гориво. Разликата в цените им е доста съблазнителна за безскрупулни производители.

В България няма изследвания какво именно палмово масло се използва в хранителните продукти със заместващи суровини.

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »