Трън > Природа > Богойна с най-ниската температура в България

Богойна с най-ниската температура в България

Най-ниската температура за страната -38,3 градуса по Целзий е измерена през 1947 година в трънското село Богойна на границата между България и Сърбия. На картата по-долу може да видите как този температурен рекорд се съотнася с данните за останалата част на Европейския съюз: от -52,6 градуса по Целзий в Австрия и Швеция до +1,4 градуса по Целзий – в Малта, съобщиха от Европейската комисия в България.

Дните, в които България е скована от студ, са и подходящ момент да припомним важната разлика между климат и време. Времето описва моментните условия на дадено място – дали в момента е слънчево, облачно, дъждовно, студено. Климатът описва средните условия за относително дълги периоди от време (например 30 години или повече). Днешният ден може и да е студен в България, но това не е показателно за климата като цяло.

Изследването на климата и данните на европейската програма Copernicus EU ни позволяват да проследим промените в дълъг времеви хоризонт и да знаем, че през 2023 година средната температура в света е била с 1,48 градуса по Целзий по-висока от нивата от края на XIX век.

Климатичните промени са факт, с който все повече ще трябва да се съобразяваме, включително с оглед зачестяващите природни бедствия, които идват с тях.

Снимка: Европейската комисия в България

Изходен текст: Прочетете
Автор: Редактор

Рубрика:
Източник:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »