Трън > Народ > Бит и душевност > Видео: За четвърти път трънчани посрещнаха сурвакари и кукери

Видео: За четвърти път трънчани посрещнаха сурвакари и кукери

Внушителен общински зимен маскараден празник се проведе в град Трън за четвърта година. Три сурвакарски групи, една кукерска група и танцов състав участваха в празника. В събитието трябваше да се включат още две групи от областите Перник и Благоевград, но не се изявиха пред трънчани и гости на града.

Събитието започна в 12 часа и беше открито от главния експерт по култура и духовно развитие в Община Перник Иванка Василева. Приветствие към трънчани и гости на града отправи кметът на община Трън Цветислава Цветкова. След поставянето на началото на празника групите със сурвакари и кукери се отправиха на обиколка около сграда на народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”, която премина по част от главните улици в центъра на града. Шествието беше водено от кмета Цветислава Цветкова и завърши отново пред сцената на читалището, където танцьори от танцов клуб “Зора” поздравиха присъстващите с два хороводни танца.

Участие в тазгодишното издание на зимния маскараден празник в Трън взеха: детската сурвакарска група при народно читалище „Наука-1967“ от пернишкото село Черна гора с ръководители Петър и Даниел Петрови; детската сурвакарска група на брезнишкото село Велковци; кукерската група от 82-ро основно училище “Васил Априлов” в град София с ръководител Рада Андонова; детска сурвакарска група „Преличотине“ от град Трън. Най-малкият водач на групата беше 4-годишният Даниел Петров, който от една година води децата-сурвакари на пернишкото село Черна гора.

Всяка от четирите групи се представи пред трънчани и гости на града. Водачите на групите бяха наградени от кмета Цветислава Цветкова, а в края на програмата всяка група си направи снимки за спомен от празника.

Вижте как се проведе четвъртото издание на общинския зимен маскараден празник в Трън:

Пълен текст: Прочетете
Автор: Редактор

Рубрика:
Източник:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »