Трън > Общество > Закон и Право > Не сядайте зад волана без валидни документи

Не сядайте зад волана без валидни документи

Комисията по транспорт към Европейския парламент гласува миналата седмица предложение, с което отнета в една страна-членка шофьорска книжка ще важи за целия ЕС. 

Евродепутатите в транспортната комисия предлагат да се разшири списъкът за сериозни пътни нарушения, които биха довели до обмяна на информация в ЕС за отнемане на свидетелството за правоуправление. Освен предложенията на Комисията да бъдат включени силно завишената според правилата за зоната скорост, каране при употреба на алкохол и наркотици, евродепутатите добавиха и сядане зад волана без валиден документ. Плюс това те настояват за стриктни срокове, в които страните-членки да се информират помежду си за решенията за отнемане на свидетелството за правоуправление. Евродепутатката от Зелените/Европейски свободен алианс Тили Мец настоя санкциите да важат и за дипломатите:

“На дипломатите трябва да се държи сметка за извършването на правни нарушения, особено ако директно е засегнат животът на човек. За съжаление има много случаи през последните години, когато дипломатическият имунитет е използван като щит за дипломати, извършили пътни нарушения, в резултат на които са предизвикали сериозни наранявания и дори с фатален край.”

Сядането зад волана без валиден документ естествено не се отнася за случаите, когато водачът на превозното средство изобщо не притежава шофьорска книжка, тъй като не може да се отнеме шофьорска книжка, която никога не е била издавана. Предложението визира случаите, когато сме забравили свидетелството си вкъщи или то е било изгубено, съответно откраднато или временно отнето с наказателно постановление.

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »