Трън > Природа > Спорт > Предстои капитален ремонт на тенис корта в Трън

Предстои капитален ремонт на тенис корта в Трън

Изкуствена трева

2024-та е добра година за спорта в Трън. След осъществения в края на ноември миналата година основен ремонт на спортната площадка за минифутбол между старата гимназия и фитнес центъра младите хора и всички любители на спорта в община Трън ще получат още две прекрасни съоръжения. Това стана възможно благодарение на планираните в бюджета за 24-та и одобрени (с 6 гласа “за” и 5 “против”) от Общинския съвет на последното му заседание от 7 февруари над 330 хиляди лева за ново, мултифункционално спортно игрище в района на СОУ “Гео Милев” и капитален ремонт на съществуващия тенис корт на ул. “Александър Стамболийски”.

Надяваме се, че обществената поръчка за тези два проекта ще бъде обявена във възможно най-кратки срокове и дейностите по реализирането им ще бъдат осъществени преди края на спортния сезон на открито. Така ползването на двете спортни площадки ще може да започне още тази година. Виждаме колко радост и канализирани спортни емоции доставя ремонтираното футболно игрище на младежите в Трън. От няколко дни – с разрешението на кмета Цветислава Цветкова – то засия като двойна звезда и във вечерните часове.

* * *

Изграждането на тенис корт в планинска местност с големи температурни амплитуди е сложна и отговорна задача – особено когато ограниченият финансов ресурс трябва да гарантира дългогодишна експлоатация на спортното съоръжение. От основно значение в такива условия е изборът на покритие. При решаването на тази задача изпълнителят на обществената поръчка не се е съобразил със специфичните условия на терена и е избрал неподходящо покритие за тенис корт.. Не само това, но по признание на проектанта арх. Хаджимарински качеството на строителните работи е на изключително ниско ниво. В резултат на което, година след откриването на корта през август 2017 г.

настилката е повсеместно нарушена и използването на корта става невъзможно. Дори молитвите на отчето не успяха да задържат настилката залепена върху трънския бетон.

Последвалите ремонти и метаремонти превръщат покритието в терен за мотокрос в пресечена местност. За да се стигне до сегашното положение, в което кортът изглежда като реклама на Ондулин или в най-добрия случай като терариум за гигантски нематоди от вида placentonema gigantissima.

* * *

Какви са перспективите

При наличието на готова бетонна основа възможностите за избор на настилка са две – твърдо покритие и изкуствена трева.

Твърда настилка

Кортовете с твърда настилка са установен стандарт в международните състезания по тенис на ITF, ATF и WTA. За разлика от червените кортове те са известни като кортове с бърза настилка. Тяхното предимство е хомогенността и, така да се каже, изотропността на покритието, чиито физически и механически характеристики са еднакви във всички участъци на корта и не се променят в хода на играта. С времето обаче, особено ако остават непокрити през зимния сезон, те се износват, формират се микропукнатини, през които прониква вода, която замръзва при минусови температури, разширява се и разрушава основата на настилката. Градушките също спомагат за разрушаването на горния слой, като образуват наранявания, подобни на миникратери. Играта с неподходящи обувки е още една причина за ерозията на горния слой.

Друг недостатък на твърдите кортове, който има повече ергономичен характер, е именно твърдостта на покритието. Продължителната игра на твърда настилка, особено през лятото, води до ускорено запарване на краката, вследствие на което могат да възникнат различни дегенеративни заболявания от рода на периферна невропатия. Твърдите кортове са неподходящи за възрастни и за хора с проблеми в ставите, тъй като резките движения и отскоци по корта създават нежелан стрес върху ставите, прешлените и вътрешните органи и често водят до сериозни контузии, дори при професионални играчи.

Често причина за контузиите на универсалните тенисисти е тъкмо доброто сцепление между подметката и твърдата настилка, което осигурява бърз старт и впечатляващо ускорение, но влиза в противоречие с изработения на червени кортове навик за приплъзване в момента, когато трябва да достигнем далечна топка.

Би могло да се възрази, че съвременните технологии предлагат множество варианти на омекотена акрилна настилка, но – освен че е двойно по-скъпа – тя не решава кардиналния проблем с рисковия контакт с бетонната основа и дълготрайността на съоръжението. Решаването му ще изисква солидни средства за обработка на основата и полагането на два допълнителни слоя специализирана мембрана. Само при тези условия изпълнителят може да даде 5 или дори 8 години гаранция за безпроблемно използване на твърдия корт.

Изкуствена трева

Втората възможност за избор е изкуствената (синтетична) тревна настилка. Тя предлага най-доброто съотношение между цена, качество и естетика, като същевременно гарантира дългосрочна всесезонна експлоатация на съоръжението, прекрасни игрови характеристики, които я правят подходяща за различни категории играчи, както в техническо отношение, така и във възрастов план.

Игрови свойства

Изкуствената трева за тенис е със специален дизайн на подложката и косъма, осигуряващ висока скорост, спин и отскок на топката, които са еднакви във всички участъци на корта и не се променят в хода на играта, а също и с течение на времето.

Тя може да се използва във всички годишни времена, а след дъжд или мокър сняг повърхността бързо съхне и става годна за игра. Обилните снеговалежи, градушки и поледици не я нараняват и не компрометират основата на корта.

Кортовете с изкуствена трева са подходящи за всички типове игра – агресивна, с бързо излизане към мрежата, дефанзивна със стабилна игра от основната линия, и така наречени allround, т.е. всестранен или универсален стил на игра.

Благодарение на по-късия косъм от другите типове спортна изкуствена трева и посипката от бял или червен кварцов пясък (който за разлика от шамота не се отвява от вятъра и няма нужда от заравняване след всеки два гейма) синтетичната трева за тенис предлага на клей-специалистите, т.е. на любителите на червени кортове, прекрасната възможност да използват споменатото по-горе приплъзване. Но това не става за сметка на “зацепването”. Кортовете с изкуствена трева предлагат отлично сцепление между настилката и топката, което се отразява на отскока и преди всичко на резултатите от завъртяните удари. След слайс (подсечен удар), гоуст (букв. “дух”, максимално долно въртене до мрежата, при което топката може дори да се върне в собственото поле), топспин или сайдспин (удар, съотв. сервис с горно или странично въртене) топката изменя своята директория след контакта с повърхността на корта и затруднява неимоверно ритърна (връщането).

Друга важна особеност на посипката с изкуствен клей е, че топката оставя следа като на червените кортове, което е важно при решаването на спорни топки, т.е. дали дадена топка е попаднала в очертанията на игрището или не. За твърдите кортове се използва сложна компютърна система от датчици, известна като “ястребово око” (hawk-eye), които засичат точно попадението и възпроизвеждат удара в симулативна среда.

Ергономия

Изкуствената трева за тенис намалява драстично риска от контузии и е изключително щадяща по отношение на ставите, прешлените и сухожилията. Процентът на изкълчвания, разтягания и ожулвания при нея е много по-нисък, отколкото на другите настилки.

През горещите летни дни настилката е прохладна (за ралика от кортовете с твърдо покритие), а през зимата се затопля бързо от слънчевите лъчи.

Изкуствената трева е щадяща и по отношение на тенис инвентара – топките и подметките на обувките за теник се износват по-бавно, а случайните контакти на ракетата с повърхността не оставят драскотини по рамката и значително по-трудно причиняват непоправими структурни дефекти.

Едно он най-големите предимства на изкуствената трева за тенис е, че е идеална за тренировка и свободна игра на деца от предучилищна и начална училищна възраст. На нея спокойно, без опасения от страна на родителите за здравето на децата, могат да се организират състезания и по други видове спорт, които не изискват специално разчертаване, например народна топка, нетбол, хокей на трева, джитбол и т.н.

Дълготрайност

Сроковете за безаварийно и безпроблемно ползване на изкуствената трева за тенис са поне два пъти по-дълги от тези на другите видове настилка.

Кортовете с изкуствена трева се ползват повече от 10 години в редица училища, клубове, обществени и частни съоръжения – главно в хотели и почивни бази, както в чужбина, така и у нас. И тенденцията е броят им да се увеличава.

Здравата основа и добре проектираната дренажна система е conditio sine qua non за дългогодишната, понякога надхвърляща 15 години експлоатация на кортовете с настилка от изкуствена трева.1

Поддръжка

Липсата на специална поддръжка е едно от най-големите предимства на кортовете с изкуствена трева. Не трябва да се поливат в сухо време, не трябва да се покриват с предпазни платнища през зимата, а мрежата може да стои постоянно на тях в течение на години. Едва при наличието на прогнили влакна или напукано филе може да се наложи смяна на мрежата.

Разбира се, кортът трябва да се почиства редовно от отпадъци, тревата да се вчесва веднъж на две седмици с широка четка и евентуално да се следи за поява на мъх и мухъл (по принцип настилката се води дишаща). Неща, които лесно могат да се вършат и от потребителите на корта.

Цена

Цената на изкуствената трева за тенис зависи от качеството и формата на синтетичния материал, количеството стръкове в квадратен метър – обикновено между 35000 и 50000 за последно поколение трева, вид и материал на посипката – естествен кварцов пясък, бял или червен, или пък синтетични микрогранули. Височината на стръка се определя от наличието или липсата на подложка и варира между 10 и 18 мм. Цените за настилка и полагане варират между 60 лв с кварцов пясък и 100 лв с микрогранули от рода на Gezofill за кв.м. без ДДС. Към тази цена трябва да се добави и цената за премахване на старата настилка, изкърпване и подготовка на бетонната основа, евентуално коригиране на дренажната система и полагане на подложка, електрифициране и изкърпване/заваряване на повредени оградни пана. Част от тези дейности биха могли да се извършат под формата на частичен ремонт със собствени сили, за да се намалят разходите.

Заключение

С оглед на изложеното по-горе смятаме, че изборът на твърда настилка за открития тенис корт в Трън би бил неправилно решение, което ще доведе до повторение на печалните резултати отпреди 6 години и следователно ще представлява неоправдано прахосване на обществен интерес и финансов ресурс.

Правилното решение е качествена и дълготрайна модерна настилка от изкуствена трева последно поколение с 12 или 15 мм, гъстота над 40000 стръка в кв.м. и посипка от червен кварцов пясък или синтетични аерогранули при минимална гаранция от 10 години (с реален живот над 15 години).

_________________

  1. Австралийците дори говорят за 25 години живот (life-span) на добрата изкуствена трева. Англичаните обаче са сноби и никога няма да сменят тревата на Уимбълдън с изкуствена. А именно там, на изтъркана от битките естествена трева, Роджър Федерер получи сериозна контузия, която постави началото на неговия залез. ↩︎
Рубрика:
Споделете
5 1 глас
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментари
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Забележки по текста
Виж всички коментари
Митко
Митко
2 месеца минаха

Доколкото знам първото покритие на корта е придобито на безценица от София Опън в Арена Армеец и залепено аджамийската върху най-неподходяща основа. Затова се е разлепило и разхвърчало още в края на първата година. Не може да слагаш на открито, под дъжд, градушка и лед втора ръка настилка, която е годна само за вътрешна употреба. Някой е завъртял поредната далавера за сметка на общината. Но така става като няма надзор и контрол. Дано сега не се повтори историята.

Превод »