Трън > Общество > Народовластие > Хора по селата се оплакват от кметските наместници

Хора по селата се оплакват от кметските наместници

Общинският съветник Мартин Томов сподели с екипа на Вестник Трън, че в последните дни се е отзовал на няколко сигнала за своеволия на кметски наместници.

В с. Неделково Гергана Гигова запълнила с пръст отводнителна канавка, за да си осигури пряк достъп до нивата, която обработва.

Друго нарушение на г-жа Гигова се изразява в паркиране на стария ѝ автомобил и семейния багер на тротоара пред паметника на Неделко Савов, поради което са разбити тротоарните плочи и увредено общинско имущество.

В с. Лева река местен жител се оплаква, че без ясна причина са му спрени социалните помощи след намеса на кметския наместник Васил Божилов.

В с. Ерул кметският наместник Васил Симов стресирал ерулчани, че ще трябва да плащат по 150 лв. за кубик дърва за огрев. Не става ясно откъде г-н Симов има тази информация. На едно от миналите заседания на Общинския съвет кметът на община Трън Цв. Цветкова уточни, че ще бъдат гласувани преференциални цени на дървесината за огрев за местното население (които обаче все още не са гласувани). Всеки местен жител има право да заяви до 10 кубика дърва и срокът за подаване на заявленията е до 31.03.24 г.

Припомняме, че на 05 февруари тази година министърът на земеделието и храните Кирил Вътев даде указания да бъдат намалени с 20% цените на дървата за огрев чрез директни продажби, извършвани от Държавните горски и ловни стопанства, спрямо цените от предходната година. Тази мярка цели да облекчи населението през отоплителния сезон 2024/25 г.

Може би слуховете за по-висока цена на дървата за огрев са реакция на решението на ОбС да изравни цените на Общинското горско предприятие за продажба на дървесина на корен с тези на Държавното горско стопанство, като толерира разлика не по-голяма от 5%. Досега Общинското предприятие “Трънска гора” продаваше на значително по-ниска цена дървесината на корен, но цените за крайния потребител на дърва за огрев бяха едни и същи. Разликата отиваше в джоба на прекупвачите.

Мартин Томов изрази разочарованието си от кметските наместници и с пост в най-голямата местна фейсбук група “Трън и Трънско”.

Трябва да отбележим, че кметските наместници не посещават заседанията на общинския съвет, макар те да имат право на съвещателен глас според Правилника за дейността на ОбС:

“Чл. 116 (1) Кметът на общината, кмет на кметство и кметските наместници могат да присъстват на заседанията на общинския съвет и неговите комисии с право на съвещателен глас и да се изказват при условията и по реда, определени в този правилник.

Чл. 126 (1) Назначените от кмета кметски наместници могат да присъстват на заседанията на общинския съвет, на заседанията на комисиите и да вземат отношение по въпроси от дневния ред, които се отнасят до съответните населени места;
(2) Кметските наместници могат да правят предложения за включване на въпроси в дневния ред на заседанията на общинския съвет чрез кмета на общината.”

В същия правилник като задължение на кметските наместници четем :

“Чл. 127 (1) т. 2 – упражняват контрол за законосъобразното използване и отговарят за поддържането, охраната и опазването на общинската собственост на територията на населеното място.”

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »