Трън > Природа > Екология > Пролетно почистване в щъркеловото гнездо на “Илиин хан”

Пролетно почистване в щъркеловото гнездо на “Илиин хан”

Макар да има повече от седмица до настъпването на астрономическата пролет, татко Щъркел започна пролетното почистване в голямото гнездо на Илиин хан. В близките дни се очаква и спътницата му да се присъедини към него, за да отгледат заедно новото си поколение.

Белият щъркел (Ciconia ciconia) е доста разпространен в България. Най-често срещан е в района на Тракийската низина и по поречието на Дунава.

С радост можем да отбележим, че нараства популацията на красивите бели птици и в Трънския край. Към гнездото на Илиин хан се присъедини и второ, като двойката в него успя да отгледа поколение миналата година. Всяка пролет се пълнят гнездата във Филиповци, Неделково, Главановци. От няколко години млада двойка се засели в центъра на село Туроковци и дори успя да отгледа две поколения.

Някои късметлии твърдят, че освен белия щъркел, по Трънско може да се види и черен, който е рядко срещан, но не по-малко красив.

Това, че тези големи и красиви птици гнездят по нашите места, доказва чистотата на природата ни и стабилността на екосистемата, както и че условията са добри, има изобилие и разнообразие на храна.

Разгледайте галерията

Рубрика:
Споделете
5 1 глас
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »