Трън > Наука > Образование > Международен ученически конкурс “Приказки за киселото мляко”

Международен ученически конкурс “Приказки за киселото мляко”

Българското училище в швейцарския град Женева “Д-р Стамен Григоров” организира международен ученически конкурс под надслов “Приказки за киселото мляко”, видя Zapadno.com.

“Преди много години в село Студен извор живели Гиго и Звезда Радкови. Черна мъка тегнела над тяхното семейство. Осем пъти се сдобивали с рожба и осем пъти я губели. Но ето че им се родило девето детенце. Кръстили го Стамен. За да оцелее, Звезда направила магия. Отишла в местността Стан камък…” Така започва приказката, с която се рекламира конкурса за всички български деца и младежи до 19-годишна възраст.

Конкурсът е разделен в две категории – литературно творчество (поезия и проза) и изобразително изкуство (художествено произведение). В конкурса могат да участват всички български деца и младежи на възраст до 19 години. Участниците ще бъдат разделени в пет възрастови категории. Задължително е българското кисело мляко да участва като ключов елемент в творчеството, за да се подчертаят отличните качества на един от най-популярните символи на България. Приемат се нови произведения, които не са публикувани и не са изпращани в други конкурси. Всеки участник може да участва с една своя творба във всяка категория. Творбите, изпратени за участие в конкурса, не се връщат на автора. С попълването на приложения формуляр по образец, участниците дават съгласие техните творби да бъдат използвани в изложби, отпечатвани, публикувани от Българско училище „Д-р Стамен Григоров“ – Женева, отбелязват организаторите.

“Приказки за киселото мляко” се организира под егидата на Постоянното представителство на Република България към ООН и други международни организации в Женева и с подкрепата на фондация „Д-р Стамен Григоров“ в България, Асоциация за българско образование, култура и традиции „Д-р Стамен Григоров“ в Женева и женевската галерия “Blitz Artco”. Конкурсът е посветен на 40-годишнината, която училището отбелязва през 2024 година.

Произведенията в категориите ще бъдат оценявани от две журита, като в едно от тях участва внучката на доктор Стамен Григоров – Юлия Григорова. В периода 29 юни – 30 юли е предвидено получените творби да участват в изложби в трънското село Студен извор. Крайният срок за изпращане на литературно творчество и изобразително изкуство е до 1 май.

Доктор Стамен Григоров е роден на 27 октомври 1878 година в трънското село Студен извор. Няколко са неговите открития, които прави, като най-известното е бактерията Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus. Тази бактерия предизвиква образуването на киселото мляко. Това откритие печели на професора от Трънско международно признание.

Българското училище „Д-р Стамен Григоров“ в Женева съществува без прекъсване от 1984 година насам. Посещава се както от деца, живеещи в Женева и околностите, така и от деца от близка Франция. Изучаваните предмети са „Български език и литература“, „История на България“ и „География на България“. Следват се задължителни учебни програми, съгласно изискванията на Министерството на образованието и науката. Класните стаи се намират в жилищната сграда към Постоянното представителство на Република България при службата на ООН и другите международни организации в град Женева, става ясно от информация за учебното заведение.

Снимка: Zapadno.com – архив

Пълен текст: Прочетете
Автор: Редактор

Рубрика:
Споделете
Превод »