Трън > Общество > Държава > Мерки по границата заради Африканска чума по свинете

Мерки по границата заради Африканска чума по свинете

Общинските епизоотични комисии в общините Брезник и Трън ще заседават. Това решение беше взето на провелото се по-рано днес заседание на Областната епизоотична комисия в Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

В област Перник ще се предприемат мерки с цел недопускане разпространението на Африканска чума по свинете. На граничен контролно-пропускателен пункт “Стрезимировци” в Трънско ще започне дезинфекция с автоматична машина, тъй като досега се извършваше ръчно дезинфекциране. Ръчният багаж на преминаващите през пункта ще се проверява за сурово свинско месо, тъй като внасянето или изнасянето на такова няма да се допуска.

Друга мярка, която се предприема, е свързана с домашните стопанства тип “заден двор”. Кметовете и кметските наместници отново ще тръгват по къщите, за да правят списъци. Целта ще е да се установя дали в стопанствата тип “заден двор” има неидентифицирани животни, тоест без ушни марки.

Мерките се предприемат заради констатирано от Българската агенция по безопасност на храните огнище на болестта Африканска чума по свинете в Пловдивско. През март в района на град Съединение бяха установени изхвърлени трупове на заразени свине без ушни марки.

Снимка: Zapadno.com – архив

Пълен текст: Прочетете
Автор: Редактор

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »