Трън > Природа > Трън държи рекорда за най-ниска измерена температура под 1 000 метра

Трън държи рекорда за най-ниска измерена температура под 1 000 метра

Минус 21,4 градуса по Целзий е най-ниската температура, измерена в станциите от метеорологичната мрежа на Националния институт по метеорология и хидрология с надморска височина под 1 000 метра.

Тази температура е измерена през 2023 година и е най-ниската, измерена от станциите от мрежата с надморска височина 1 000 метра. Рекордът е измерен от метеорологичната станция в град Трън, а датата на измерване е 9 февруари 2023 година. Няколко дни по-рано – на 6 февруари миналата година, най-ниската минимална температура в България е измерена на връх Мусала. Тогава термометърът на първенеца на планината Рила е отчел -24,7 градуса по Целзий.

2023 година е най-топлата година от 1930 година насам. Средната годишна температура за страната е 12,9 градуса по Целзий, което е с 1,6 градуса по Целзий над климатичната норма за периода 1991 – 2020 година, добавят от Националния институт по метеорология и хидрология.

Метеорологичната станция в град Трън се намира в махала “Илиин хан”. Тя функционира от месец септември 2017 година. Уредите ѝ измерват температурата, валежите и силата на вятъра в Трънско. В близост до сегашното съоръжение се е намирало и старото, което също е било единственото държавно в община Трън и се е стопанисвало в продължение на 35 години от трънчанина бай Данчо. Преди години пък на сградата на читалището в Трън е била поставена друга подобна станция.

Пълен текст: Прочетете
Автор: Редактор

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »