Трън > Наука > Образование > Сайт за Бусинската керамика създадоха ученици от Перник – ВИДЕО

Сайт за Бусинската керамика създадоха ученици от Перник – ВИДЕО

Уебсайт за Бусинската керамика са създали седмокласниците от Перник Велислав Велинов и Йоана Маркова. С проекта си учениците са станали национални призьори на състезание в Добрич, организирано от катедрата по информационни технологии в Шуменския университет, съобщи пернишкият телевизионен канал “Струма”.

Вчера в Регионален исторически музей Перник двамата млади възпитаници на основно училище “Г. С. Раковски” са представили своя проект пред по-малки ученици. Проектът е с наименование “Магията на Бусинската керамика” и представлява уебсайт. Той е спечелил първа награда на състезанието, организирано от Шуменския университет.

Сайтът е създаден в рамките на 6 месеца с идеята за акцент върху Бусинската керамика. “Благодарение на състезанието ние открихме тази прекрасна керамика и днес сме тук да я популяризираме”, споделя пред телевизията Велислав Велинов. Учениците са направили няколко посещения на трънското село Бусинци, за да съберат материали за проекта с уебсайта.

Грънчарството се е развивало векове наред в района на трънското село Бусинци, където има богати залежи на глина. Тази даденост е определила този основен поминък на населението – грънчарството. Първото писмено сведение за него е взето от Бусинското евангелие през 1784 година, в което се споменава за дарение направено на селото от майстор-грънчар. Към края на 17 век неговото развитие било в цветущо състояние, в селото са наброявали около 300 майстори-грънчари. До 60-те години на миналия век майсторите-грънчари в Бусинци рязко намалели, тъй като голяма част от тях се преместили да живеят и работят в градовете.

Пълен текст: Прочетете
Автор: Редактор

Рубрика:
Източник:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »