Трън > Икономика > Строителство > Изтича обществената поръчка за капитален ремонт на тенис корта в Трън

Изтича обществената поръчка за капитален ремонт на тенис корта в Трън

163 833 лева и 33 стотинки без ДДС, или 196 600 лева с ДДС, е прогнозната стойност, която Община Трън е определила за дейности, свързани с обновяването на тенис корта.

Преди два дни Вестник Трън съобщи за публикуването на няколко обществени поръчки, свързани с дейности на територията на община Трън, една от които е извършването на основен ремонт на тенис корта в града.

Дейностите по обновяване на спортното съоръжение включват изготвяне на инвестиционен проект на етап „технически проект“, изпълнение на СМР по реализиране на строителството на обекта и накрая упражняване на авторски надзор. Основните установени проблеми са силно амортизирана настилка и нефункциониращо в достатъчна степен отводняване. Предвижда се подготовка на фундамента, доставка и монтаж на специализиране изкуствена трева за тенис кортове, направа на маркировка за тенис и опесъчаване на тревата с кварцов пясък според изискванията.

Спортното съоръжение беше открито през лятото на 2017 година. Година след откриването му състоянието на настилката беше плачевно. Повече за това прочетете в публикациите на Западно

За отбелязване е, че общинската администрация се е съобразила с препоръките, направени в пубикуваната тук аналитична статия за предимствата на изкуствената тревна настилка, която ще позволи целогодишното ползване на тенис корта от различни групи спортуващи – както подрастващи, така и възрастни, в това число и на почтена възраст.

Друго любопитно обстоятелство е тройният надзор по изпълнение и контрол на проектирането и строително-монтажните работи – авторски, административен от общината и последният от страна на независим консултант, избран от възложителя. Това ще даде възможност техническите параметри на заданието да бъдат уточнени и модифицирани ad hoc, например осигуряване на осветление в тъмната част на деня и възможности за включване на тренировъчен инвентар, изискващ захранване с променлив ток, или видоизменение на типа изравнителна подложка съобразно състоянието на бетонната основа, което може да бъде адекватно оценено едва след като се отстрани съществуащата компрометирана настилка.

Техническата спецификация към обществената поръчка маркира само повърхностния слой и подложната замазка от 10 см, като не адресира въпроса за термалния мост, необходимостта от дренажни мембрани или плочи, разходите за поддържащ инвентар в зависимост от качеството на настилката. Вместо кварцов пясък за посипка е записан силициев пясък, който е с по-ниско съдържание на силициев диоксид. Не е прецизиран също и видът изкуствена трева, който е с различно качество и гъстота и според класификацията на ITF може да бъде от 2-ра до 5-та категория, т.е. средно-бавен, среден, средно бърз и бърз. Тези въпроси ще трябва да се решават оперативно по време на консултациите, предшестващи изготвянето на техническия проект.

***

Твърде е вероятно подалите заявка за участие в търга да са по-малко от един или повече от двама. По информация от управителя на фирмата, спечелила последните два търга за спортни съоръжения в Трън, тя няма да участва в търга, поради “липса на капацитет”. В момента на пазара на обществените поръчки има пренасищане и фирмите изпълнители предпочитат да се ангажират с мащабни проекти, които ще им гарантират по-висока норма на печалба и съществени репутационни ползи.

Да се надяваме, че проектът все пак ще привлече вниманието на водещи български фирми, специализирани в изграждането и поддържането на спортни съоръжения. В противен случай, дори и при наличието на оферти, обществената поръчка може да бъде прекратена при спазване разпоредбите на ЗОП, а заделените за ремонт средства върнати в бюджета или пренасочени за други дейности.

Крайният срок за подаване на документи за участие е 23:59 ч. на 9 май 2024. На следващия ден ще бъде обявен и победителят. Отварянето на офертите е обявено за 15:00 часа в заседателната зала на общината. Вход свободен.

Напомняме, че основният критерий за избор на печеливша оферта е икономическата целесъобразност, която освен най-ниска цена се дефинира и като оптимално съотношение на цена/качество и най-ниско ниво на разходите за целия жизнен цикъл на съоръжението. Колкото е по-дълъг този цикъл, толкова и годишната стойност на съоръжението е по-ниска, а следователно и инвестицията е максимално ефективна.

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »