Трън > Народ > Религия > Възраждането на няколко църкви в общината започва

Възраждането на няколко църкви в общината започва

За няколко църкви в села на територията на община Трън са задвижени процедури по ремонтирането или възстановяването им.

Архиерейското наместничество на Трънска духовна околия, което обхваща тези храмове, е предприело мерки. “Назначени са свещеници, които да отговарят. Имаме активирани програми, по които ще се работи. Като първата задача на тази програма е да се възстановят църквите, но това ще отнеме време, защото програмата не става бързо”, каза архиерейският наместник на Трънска духовна околия иконом Йоан Чикалов.

Църквите, за които се работи, са “Свети Николай – Летни” в село Кожинци и “Света Богородица” в село Костуринци, както и храмът при оброка “Свети Прокопий” в село Туроковци. За тези няколко църкви има задание от Софийска света митрополия, но се търси финансиране на необходимите дейности, добави духовникът.

За църквата в село Кожинци е писано писмо до Светия Синод, а местни са събирали средства за възстановяването ѝ, но парите стигнали само за козметични ремонти. Храмът е изграден през 1930 година и към днешна дата покривът е протекъл.

Църквата “Света Богородица” в село Костуринци е изградена през 1871 година, но била опожарена от турците. През 30-те години на XX век храмът е възстановен.

Църквата при оброка “Свети Прокопий” в село Туроковци е разрушена и от нея са останали само основите, затрупани със земя.

Пълен текст: Прочетете
Автор: Редактор

Коментар на Трън.Бг: С две думи, най-богатата и освободена от плащане на данъци и осигуровки институция в държавата е задвижила богоугодна процедура за събиране на пари от миряните. Иначе известни със своята благост и милосърдие, по-богатите епархии отказват да подпомагат по-бедните в издръжката на духовенството и пледират държавата да поеме разноските по заплати и осигуряване на низшия клир. За висшите клирици този проблем не съществува – те намират средства да попълват автомобилния си парк с последни модели скъпи автомобили.

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »