Трън > Народ > Култура > Емил Йотовски: Кражбата на века

Емил Йотовски: Кражбата на века

Кражбата на века се извърши пред очите. Беше ограбен цял един континент.

Европа беше задигната от шайка джендъри и неолиберали. Културата, икономиката, миналото, всичко! Вече са си самоизвадили нотариални актове и всичко е законно.

Не минава ден

без някой неолиберален прогресист да твърди, че именно на такива като него се дължи възходът на стария континент. Доскорошният, разбира се, защото в момента Европа търпи всичко друго, но не и възход. Тоест, не стига че са окрали всичко, но и се гордеят с откраднатото. Не млъкват да обясняват как цялото културно и историческо минало им принадлежи. Как те са Европа. Как те са легитимната част на света, ако щете.

Ще ме прощавате, но неолибералната глутница са скакалци. Скакалците на 21 век. Те не са строители, а лоши бояджии и слагачи на табелки. Обсебват построеното, пребоядисват го и слагат своята табела за собственост. Точно затова резултатът е отвратителен. Нито една сфера в икономиката, науката и културата, които са минали под розовата боя, не са във възход.

Помислете

Неолибералите нямат право да посочват като свое дело нещо по-старо от десет-петнадесет години. Те са като вандалите, които са започнали да рушат паметниците в древен Рим, за да използват камъните им да си строят колиби.

Неолибералната шпиц-команда се кичи с постиженията на изкуството на ограбената Европа и не престава да твърди, че всичко това е тяхно. Механизмът е прост. Това е културата на Европа, Европа сме ние, следователно това е наше. По същия начин неолиберализмът се кичи и с постиженията на науката. Ако трябва да сме честни, единственото научно откритие, което принадлежи на тази идеология, е концепцията за

третата тоалетна

в учрежденията за нуждите на някакъв хипотетичен трети пол.

Но крадците са толкова самозабравили се, че материалната и духовната плячка не им е достатъчна. Те искат да откраднат и мислите ни и ние да повярваме, че всичко това, което се е случило в Европа през последните две хилядолетия, е тяхно. Успяват. Западноевропейците все повече приличат на варени жаби, които нямат никакви съпротивителни сили. Ако на улицата стане нещо, европеецът либерал няма да се притече на помощ, а ще започне да звъни на някоя институция и ще се свре в първия секс шоп, където ще се успокоява чрез шопинг.

Нова Европа не иска да се знае и помни, че европейския мъж е бил войник, защитник и герой. Как така герой? Герой от кой джендър е?

Само преди петнадесет години Европа все още беше мечта. Вече не е!

Европа е инерция

Така окрадена, пребоядисана и скопена не работи. Заприличала е на нощен клуб, в който кулминацията на вечерта е барманът да пикае в чашите на гостите. Може да е много иновативно, шарено и джендърско, но е гадно. А и вече се съмва.

________________

Следващия месец Емил Йотовски ще гостува на Трън и ще представи част от книгите си, издадени от “Изток-Запад”. Денят и часът на срещата ще бъдат обявени допълнително.

Рубрика:
Източник:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »