Трън > Народ > Култура > Песен на Гюрга Пинджурова огласи Вашингтон – ВИДЕО

Песен на Гюрга Пинджурова огласи Вашингтон – ВИДЕО

Песента “Омиле ми, ягодо” е била изпълнена в посолството на България във Вашингтон, САЩ, съобщават от дипломатическата мисия.

Песента, която е от репертоара на народната и оперна певица от Трън Гюрга Пинджурова, е била изпълнена от вокален ансамбъл “Орфея” по време на Деня на отворените врати в посолството. Тематичният ден се е провел на 11 май, когато консулството ни в столицата на САЩ, е било посетено от 1 500 гости.

Събитието е част от инициативата на Делегацията на Европейския съюз във Вашингтон, в която се включват посолства на страните-членки на Европейския съюз и показват отличителни елементи от своята история и култура. През последните години „Денят на отворените врати” се превърна в основна част от културния календар на американската столица и едно от най-значимите събития в сферата на публичната дипломация, поясниха от Министерство на външните работи.

Гюрга Пинджурова е родена на 18 април 1895 година в Трън. Тя е била шестото дете на Гюро Майстора, известен тогава трънски дюлгерин. От 1938 година започва да пее на живо народни песни по Радио “София”. През 1939 година се появяват първите и плочи с народни песни. След 9 септември 1944 година развива богата концертна дейност и става една от най-популярните изпълнителки на народни песни в България. За заслугите и към народната музика през 1969 година Гюрга Пинджурова е удостоена със званието „народен артист“. Умира на 10 ноември, 1971 година в София.

Повече за събитието вижте в репортажа на БНТ.

Пълен текст: Прочетете
Автор: Редактор

Рубрика:
Източник: ,
Споделете
Превод »