Трън > Икономика > Търговия > Над 30 проверки от инспектори по безопасност на храните

Над 30 проверки от инспектори по безопасност на храните

За периода от 8 април до 8 май на територията на общините Брезник и Трън са извършени 31 броя проверки, съобщиха за Zapadno.com от пресцентъра Българската агенция по безопасност на храните. Проверките са в изпълнение на заповед от началото на месец април на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните за извършване на засилени проверки на обекти за производство на храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, търговски обекти за търговия на дребно, пазари, борси и заведения за обществено хранене.

Две от проверките в общините Брезник и Трън са били в производствени предприятия, а останалите 29 броя в обекти за търговия на дребно с храни и заведения за обществено хранене. За установените несъответствия при извършените проверки са издадени 2 броя предписания за извършване на ремонтни дейности по сграден фонд.

Във връзка с празниците Великден и Гергьовден от Българската агенция по безопасност на храните извършиха 4 467 проверки в страната, които са извън текущия официален контрол.
През този период са взети проби от яйца с произход Румъния, Украйна, Латвия, Полша и Чехия, проби са взети и от агнешки разфасовки с произход Нова Зеландия и Испания.

Целта на проверките беше установяване съответствието на производство и търговия на традиционно предлаганите за изминалите празници храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и други), както и боя за яйца. В производствените обекти, търговската мрежа и заведенията за обществено хранене беше акцентирано на произхода, сроковете на годност и условията на съхранение на използваните суровини и храни, придружаващите документи, наличие на здравна маркировка, включително цвета на маркировката на трупното агнешко месо, наличие на документи за произход, безопасност на храните и други.

При проверките в цялата страна са установени някои несъответствия, за които са издадени 21 акта за установяване на административно нарушение и 92 предписания.

Снимка: Zapadno.com – архив

Пълен текст: Прочетете

 


Автор: Редактор

Рубрика:
Споделете
Превод »