Трън > Общество > Народовластие > Дървата за местните да са 24% по-скъпи

Дървата за местните да са 24% по-скъпи

Дървата за огрев да скочат с 24% спрямо миналата година гласи предложението на кметицата, обсъдено в постоянните комисии към ОбС Трън вчера и предстоящо да бъде гласувано в четвъртък.

Вестник Трън публикува на фейсбук страницата си изявление на общинските съветници в опозиция, които изразяват възмущението си от “цирка” в комисиите и настояват цената на дървата за огрев на трънчани да падне с 20% от миналогодишната:

Има ли някой, който не е чул, че “новите” ви увеличили цената на дървата?

Това, че ние, „новите“, сме увеличили цената на хората, е абсолютна лъжа, казана двукратно по време на сесиите на общинския съвет от представителите на управляващата партия.

Цената на дървата беше увеличена, но не и на дървата за огрев за местното население.

Вчера, 28.05.2024 г., заседаваха комисиите в Общински съвет гр. Трън и в дневния ред имаше следната тема относно цената на дървата за огрев на местното население:

  1. Определяне начина на продажба, началната цена за продажба на корен чрез търг с явно наддаване, единичната цена от временен склад, предвидените насаждения и осигурените количества за продажба на дърва за огрев на жителите на община Трън.

Вносител: Цв. Цветкова – Кмет на община Трън

В докладната записка се вижда предложението на г-жа Цветкова:

  1. Определя начална цена на търговете с явно наддаване за продажба на стояща дървесина на корен за осигуряване на дърва за огрев за жителите на община Трън, подали заявление в срок, в размер на 36,00 лв. без ДДС за един плътен кубичен метър.
  2. Определените за изпълнители в резултат от проведения търг правоспособни лица по чл. 241 от Закона за горите се задължават да продадат дървата за огрев от временен склад на физическите лица с постоянен и настоящ адрес на територията на Община Трън на цена не по-висока от 48 лв. без ДДС за един пространствен кубически метър.

Забележете, че спрямо миналогодишните цени (съответно 29 лв без ДДС по точка 2 (втора) и 45 лв без ДДС по точка 3 (трета), сега се предлагат цени с увеличение от 24.1% за подалите заявление в срок и с увеличение от 6,7% за хората с постоянен или настоящ адрес в община Трън.

Сега се вижда кой и с колко иска да увеличи цената на дървата за огрев на местното население, а именно – общинските съветници от ГЕРБ.

Какво се случва в комисията по бюджет и финанси?

1 Борис Ангелов предлага вместо увеличение с 24% да намалим с 20% цените за местното население (т.е. 23 лв без ДДС за подалите заявление в срок и 38 лв за хората с постоянен или настоящ адрес в община Трън).

2 Преминаваме към гласуване.

3 Ташко Минков подкрепя предложението за намаляване с 20%.

4 Председателят Бойчо Харалампиев пита Мариела Асенова и тя също подкрепя предложението.

5 Михаил Манчев и Златка Александрова също подкрепят предложението.

Тук наблюдаваме пълно единомислие на комисията по бюджет и финанси за свалянето на цената на дървата.

Но…

Събранието продължава, свършват всички теми и разискваме евентуални допълнителни проверки на имоти, възстановени от поземлената комисия, дали не припокриват инфраструктура, урбанизирани територии и съседни имоти.

Свършва тази дискусия, когато изведнъж г-жа Мариела Асенова изказва мнение срещу намаляването на цената на дървата за местното население с 20%. Веднага Михаил Манчев и Златка Александрова също са против намалението.

След като пет минути преди това са взели единодушно решение за намаляване цената на дървата за местното население.

Виждаме какъв цирк се разиграва в комисиите на общинския съвет и сега се разбира защо Борис Ангелов и Мартин Томов подадоха заявление за напускане от комисиите.Същите комисии по бюджет и финанси и по здравеопазване и социални дейности, защото не се работи в “интерес на гражданите”.

Виждате защо всяка промяна е осъдена предварително да не се случи!

За местното население няма по-важна тема от цената на дървата за огрев.

Трънчани, на 30.05.2024г. (четвъртък) в 14:00 на сесия на общинския съвет ще се гласува дали цената на дървата да бъде намалена с 20%, както предлагаме ние – общинските съветници от опозицията или увеличена с 25%, както предлагат управляващите кмет и общински съветници от Герб.

Напомняме,че скоро бе гласувано да се вдигнат местните данъци и такси – отново от ГЕРБ.

Ние, общинските съветници от опозицията, приканваме всички свободомислещи хора да дойдат на сесията на общинския съвет и да кажете какво искате – става въпрос за цената на вашите дърва за огрев!

Заедно ще победим!

Бойка Григорова
Мартин Томов
Симеон Иванов
Ташко Минков
Борис Ангелов

Призоваваме трънчани да вземат активно участие в Общинския съвет утре и да не позволят такова драстично покачване на цените на дървата за огрев.

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »