Трън > Общество > Народовластие > Цената на дърва за огрев пада с 20%

Цената на дърва за огрев пада с 20%

На вчерашната (30 май) сесия на Общинския съвет Трън единодушно бе взето решение цената на дървата за огрев за подалите в срок заявление да бъде 23 лв без ДДС на корен1, а за регистрираните с постоянен или настоящ адрес трънчани без предварителна заявка – 38 лв без ДДС франко склада на дърводобивната фирма.

С други думи, ако правоимащите сами организират товаренето и извозването на заявеното количество дърва за огрев, фактурната цена за 10 кубика с включено ДДС ще бъде съответно 276 лв с предварителна заявка (при условие, че са спечелии търга и сами са отсекли дървесината на корен) и 446 лв за трънчани без предварителна заявка. Цената за товарене е между 15 и 20 лв за кубик, а превозът е максимум 3 лв на километър, т.е. между 30 и 150 лв за курс в зависимост от населеното място.

За живеещите в Трън общата цена не би трябвало да надвишава 500 лв за предварително заявилите 10 кубика дърва за огрев и 650 лв за регистрираните с постоянен или настоящ адрес трънчани, които са пропуснали да направят предварителна заявка.

Изисквайте задължително издаването на касов бон или фактура с включено ДДС, за да избегнете машинациите с неправомерни надценки. При съмнения за неправомерно ценообразуване сигнализирайте общината по достъпните ви канали, а те са чрез жалба в деловодството, чрез системата за сигурно електронно връчване, чрез формата за сигнали на сайта или през националния сайт за сигнали на helpbook.info

Отстоявайте правата си!

  1. Формулировката на Общинския съвет може да въведе в заблуждение и професионален йезуит. Ако я разшифроваме на нормален език, достъпен дори за доценти и доктори на науката, тя означава следното: Цената от 23 лв без ДДС е минималната цена, по която ще се проведе търг за предоставяне на дървесина на корен за сеч от фирми, а количеството на дървесината ще бъде определено от сумарния обем на заявките, плюс резервен процент дървесина за хора, които не са подали заявки, но имат право да получат дърва за огрев. Това не означава, че цената непременно ще бъде 23 лв за кубик. Ако в търга участват повече дърводобиващи фирми, ще спечели фирмата, която е предложила най-висока цена, например 35 лв. Проблемът в този случай е, че тя ще бъде задължена да сече, извозва до склада си и продава дървата за огрев на загуба при фиксирана цена от 38 лв без ДДС франко склад, т.е. без включено товарене и доставка до крайния потребител – ако има кандидати да я закупят по този начин. Единственият начин да си покрие загубата е да надуе двойно цените за товарене и доставка, които и без това са прекомерно раздути. ↩︎
Рубрика:
Източник:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »