Трън > Общество > Политика > Радев: Прегазени са всички червени линии

Радев: Прегазени са всички червени линии

Служебното правителство ще реши кой ще представлява България на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това коментира президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос. Държавният глава допълни, че ако той представлява България на високия форум, ще изрази позицията си за войната, която многократно е заявявал пред медиите.

“За това кой ще представлява страната, отговорност носи Министерски съвет, но с всички произтичащи последствия и историческа отговорност за служебното правителство, защото това е екзистенциална среща на върха, не е като другите. Тук се взима решение за войната и мира. Трябва да отчитаме и самата легитимност на настоящия кабинет. Нека не забравяме, че той е продукт на един парламент, получен с ниска избирателна активност и с катастрофално ниско доверие от името на българските граждани, както и е продукт на една, мога да кажа, гавра с българската конституция”, заяви Румен Радев.

Според президента червените линии, които сдържаха безконтролната ескалация на войната в Украйна, вече са погазени.

“До момента имаше две червени линии, които сдържаха безконтролната ескалация на тази война. Първата – това е ограничаването на географския обхват ва войната само на територията на Украйна и второто – недопускането на директен сблъсък между военнослужещи на НАТО и такива на Русия. С решението да даде възможност за атака със западни оръжия дълбоко във вътрешността на Русия и с официализирането на изпращането на съветници и инструктори на самата фронтова линия, тези червени линии вече са погазени и за съжаление, нашите политици стават част от едни такива неадекватни решения с всички политически последствия”, посочи Радев.

По думите му манипулацията и изопачаването на истината са се превърнали в трайна черта на българската политика.

“Виждам как се преиначават и моите думи, виждаме и цялата ситуация относно развитие във войната в Украйна и участието на НАТО в този конфликт на всички нива е публична тайна, която все повече става явна. И това участие се задълбочава и крие риск от безконтролна ескалация, а това ще рече – от ядрен армагедон и всички спекулации по тази тема целят да приспят общественото мнение.

Аз категорично не съм заявявал никога, че България е взела решение за изпращане на свои войски в Украйна. Нашите самозвани евроатлантици са страхливички и неспособни сами на такова решение и знаят, че ще бъдат отлъчени и отритнати от обществото, както си го получиха и при опита да отменят 3 март за национален празник. Иначе, ако оставим на тях, с охота биха изпратили всички българи да се бият в Украйна, за да прикрият своята фалшива евроатлантическа фасада. Защото те са много далеч от евроатлантическите ценности”, каза Радев.

Президентът призова да се установят всички факти и обстоятелства около формирането на българската позиция за геноцида в Сребреница в ООН. Според него е неуместно българското правителство да проявява колебания и непоследователност, в случай че ние сме съавтори на проекта на резолюция.

“Но това няма да е прецедент. При мое участие на Европейския съвет, България отстояваше позиция за правата на българите в Република Северна Македония, когато ние наистина префокусирахме вниманието на ЕС и всички евролидери именно в правата на човека и тяхното нарушаване. И тогава дойде друго правителство, което заличи тези усилия. Така че България трябва да е ясна и последователна и да утвърждава демократичните ценности и принципи в нашия регион”, посочи Радев.

Рубрика:
Източник:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »