Трън > Общество > Политика > Резултати от изборите в Трън: Интерпретации и внушения

Резултати от изборите в Трън: Интерпретации и внушения

В град Трън гласувалите на изборите за Народно събрание от 9 юни са 660 човека, разпределени в 6 избирателни секции, от 2032 имащи право на глас по предварителните списъци на СИК, което прави 32.5% избирателна активност.

Ето как гласовете от цялата община Трън се разпределят по партии и коалиции според инфограмата, композирана от Христо Йорданов:

Същото в проценти, според г-н Йорданов:

* * *

От чисто информационна гледна точка графиките са непълни и подвеждащи, защото – под предлога за статистическата им пренебрежимост – не представят гласовете на хората, които са дали вота си за ДПС или за партии, коалиции и сдружения, набрали под 4% от общия вот, а такива са 341 от всички гласували в община Трън (1224). Не са включени и гласовете за партия “Величие”, която изненадващо влиза в парламента – макар и само 2 гласа.

Очевидно целта на “игнорацията” (по смисъла на ignorance) е да се покаже такава картинка на актуалната народна волеизява, която представя привържениците на ГЕРБ-СДС като подавляващо мнозинство сред гласоподавателите. А това далеч не е така.

Ако включим в инфографиката пренебрегнатите данни за гласувалите, ще получим следния резултат:

От 1224 гласували в община Трън 37% са гласували за ГЕРБ-СДС, 11% за БСП, 10% за Възраждане, 9% за ИТН, 5% за ППДБ и 28% за други или за никого.

Ако екстраполираме данните за активността в Трън върху цялата община и съответно включим в нея броя на негласувалите, ще видим следната изчерпателна графика, демонстрираща настроенията на местния суверен:

Големият победител в последните избори за 50-то НС е Партията на Отвратените.

Рубрика:
Източник:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »