Трън > Природа > Туризъм > 22 юни 2024: Международно изкачване на връх Руй

22 юни 2024: Международно изкачване на връх Руй

Традиционното изкачване на връх Руй тази година ще е с дата 22 юни, деня, в който преди 83 години фашистка Германия вероломно нападна Съветския съюз.

За да припомни валидността на максимата, че историята се повтаря като фарс, Трънското туристическо дружество организира мирно изкачване на граничния връх Руй, за което до този момент са заявили участие над 500 планинари от България и чужбина.

Връх Руй е висок 1706 метра и предлага впечатляваща 360-градусова панорама към редица планински масиви у нас и съседите. Планината е с пирамидална форма, което прави изкачването трудно. Популярните подходи към върха са от трънските села Ломница, Забел и Зелениград. Последният маршрут е най-стръмен. Във всички случаи обаче се върви около 3-4 часа.

В България изкачването ще започне от две места – Ломница и Забел. На върха монтанярите ще се срещнат с туристите от сръбска страна. Срещата се предвижда да е около 14:00.

И двата български маршрута са с разстояние от около 8 км в едната посока. Този от Ломница е с около 1000 м денивелация, а от Забел – 900 м. Предвижда се отбивка до хижа Руй, където ще бъдат сервирани топли чорби и роштилски цър-пър.

Връх Руй е на граничната линия между България и Сърбия, затова желаещите да го изкачат трябва да изпратят лично или групово уведомление до гранична полиция, в което да посочат трите си имена и ЕГН до имейл адреса на местното звено на гранична полиция – rdgp_dragoman@abv.bg.

Проявата е съвместна инициатива на туристическите дружества от общините Трън и сръбската Бабушница.

Рубрика:
Източник:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »