Трън > Народ > Бит и душевност > Приказки за киселото мляко

Приказки за киселото мляко

Момиче от Трън спечели награда от Международния ученически конкурс „Приказка за киселото мляко“. Той е организиран по повод 40 години от създаването на Българско училище „Д-р Стамен Григоров“ в Женева към Постоянното представителство на Република България към ООН и други международни организации.

Ивет Станиславова Стоянова е участвала в категория приказка, във възрастовата група от 8 до 10 години. Момичето е впечатлило журито със своя разказ за киселото мяко и е класирано на първо място.

Детето учи в уилището Трън. Майка му е общински съветник в града. Момичето се занимава и със самодейност към читалището в Трън.

Българското училище „Д-р Стамен Григоров“ в Женева съществува без прекъсване от 1984 година насам. Посещава се както от деца, живеещи в Женева и околностите, така и от деца от близка Франция. До учебната 2008/2009 година включително, учебното заведение било на самоиздръжка. Към днешна дата обаче, то е вписано в списъка за българските неделни училища в чужбина и получава годишна субсидия. Въпреки това учениците заплащат такса. Патрон на школото е д-р Стамен Григоров, който е родом от трънското село Студен Извор и откривател на млечнокиселия организъм, който предизвиква ферментацията на киселото мляко.

Третокласничката Ивет Станиславова Стоянова е едно от амбициозните и талантливи деца от Трън. Деветгодишното момиче танцува народни танци  в ТК „Трънски ритми“ участва в занимания по Хип хоп и балет, пее народни песни към фолклорна група в НЧ „Гюрга Пинджурова“.

Ивет е спечелила  златен медал на Сдружението на началните учители, участва в Олимпиади Кингс, където също има златен медал и 2 сребърни медала. Сега се подготвя за участие в олимпиада по математика.

Близките ѝ твърдят, че заедно с приятели и съученици  участва в почти всички базари, които организират от общината и читалището.

Рубрика:
Източник:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
Забележки по текста
Виж всички коментари
trackback

[…] откриване на изложбата от творби за конкурса “Приказки за киселото мляко“, организиран от българското училище “Д-р Стамен […]

Превод »