Трън > Природа > Здраве > Народната медицина в Трънско

Народната медицина в Трънско

Еньовден – българският празник, който се отбелязва на 24 юни всяка година и неименна част от празничната обредност на който е събирането на билки и треви за лек. Във фондовете се пазят записки и спомени за народните лечения в миналото, свързани с билки, целебни треви и баения. 🌱☘️🌿

„…Очебол

На болния зачервяват очите. И тук лекарят е изместен от баба Милка. Тя дава на болния овчарска торбица, която той да свари. От нея да си мие очите и да пие…“ Записано от Милка Христова, 68 годишна, неграмотна.

Дерт

Дерт е кашлица, която прилича на бронхит. Болният непрекъснато кашля и му „рка у грудите“. За да оздравее, трябва да спазва нарежданията на стрина Севета. Да носи непрекъснато „вунено“ до себе си, да не излиза по лошо време. Близките на болния да обелят един килограм чесън, след това го слагат да се затопли , после го смачкват, та да стане като прясно мляко. Така счуканият лук се слага в един килограм мед. Сместа се разбърква хубаво. Всяка сутрин „наште сърце“ болният да взема до четирдесетия ден…“ Записано от Елисавета Григорова, 53 годишна, грамотна.

Уплах

Обикновено явление у децата. Майките водят децата си при стрина Ната, та да им пребае. Стрина Ната налива вода в един чист котел. Детето се навежда над него, а тя последователно с ръцете пипа главата, лицето, раменете и т. н., докато стигне до петите, като изговаря следните заклинания: „Низ чело у тил, низ тил у у′ши, низ у′ши у ра′мена, низ ра′мена у гру’ди, низ груди у ср′це, низ ср′це у бе′дри, низ бе′дри у ко’ленк҆е, низ ко’ленк҆е у цо′лик’е, низ цо′лик’е у пе′тик’е, низ пе′тик’е у пръ′сти, низ пръ′сти у земи, девет сантим и девет у земи. Това го казва два пъти. Дава от водата да се изкъпе детето… Записано от Ната Цветкова, 50 годишна, неграмотна…“

Тетрадка със заглавие „Болести и баяния в с. Филиповци, Трънска околия” [част от курсова работа], записани от Анка Георгиева Гигова, студентка в Софийски университет „Св. Климент Охридски” и с бележки на Венеция Любенова. [1945-1947].

Документът е част от личния фонд на археолога Венеция Любенова.

Споделете