Трън > Природа > Екология > Ревизия: Общинските гори в Трънско да се предлагат за сеч на по-ниска цена от държавните

Ревизия: Общинските гори в Трънско да се предлагат за сеч на по-ниска цена от държавните

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от ЗМСМА Общински съвет гр.Трън се свиква на редовно заседание на 04.07.2024 г. /четвъртък/ от 14:00 ч. в заседателната зала на Община Трън при следния дневен ред:

  1. Актуализация на Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост на община Трън за 2024 год.
  2.  Разпореждане с недвижим имот – частна общинска собственост, представляващ УПИ ХX- общ в кв.28, находящ се в с. Ездимирци, община Трън и одобряване на продажната му цена.
  3. Разпореждане с недвижим имот – частна общинска собственост на УПИ VIII в кв.1 по регулационния  план на с. Кожинци, целият с площ от  800 кв.м. и одобряване на  продажната му цена.
  4. Приемане на решение за предоставяне под наем на терен №7, находящ се в централната градска част на ул. „Петко Д. Петков“ в гр. Трън по  схема за поставяне на временни обекти по чл. 56, ал.2 от ЗУТ, одобрена от главния архитект на общината от 23.05.2019 г.
  5. Наименуване на улица в гр. Трън.
  6. Изменение на Решение № 5/07.02.2024 на Общински съвет Трън.
  7. Предоставяне на земеделски земи във връзка с решения на Общинска служба по земеделие гр.Трън за признато право на собственост. Вх.№179
  8. Предоставяне на земеделски земи във връзка с решения на Общинска служба по земеделие гр.Трън за признато право на собственост.Вх.№178
  9. Предоставяне на земеделски земи във връзка с решения на Общинска служба по земеделие гр.Трън за признато право на собственост.Вх.№177
  10. Питания.

Интересна е обосновката на предложението по т. 6 за изменение на продажната цена на стояща дървесина на корен. На 7 февруари 2024 г. Общинският съвет прие решение началните цени на дървесината, добита от общински горски територии при предоставяне ползването ѝ чрез продажба на стояща дървесина на корен, да бъдат съпоставими с цените на съответната категория дървесина, предлагана от ДГС. В докладната записка на кмета г-жа Цветкова се постулира следното:

“Във връзка с променените икономически условия и в конюнктурата на пазара на дървесина след направено проучване в динамиката на началните цени на дървесината по категории и асортименти в страната и нейната реализация до момента се установи, че през настоящата година е налице огромен срив в пазара на дървесина, поради което основната категория дървесина, с най-голяма тежест в дървесния запас на община Трън, каквито са дървата за огрев не може да бъде реализирана в нито една от обявените през 2024 година процедури за продажба на стояща дървесина на корен. Това е изключително тревожно и застрашава финансовата стабилност на горската структура, изпълнението на финансовия план и извършването на лесовъдските мероприятия в насажденията, определени за сеч в законоустановения от Горскостопанския план срок. Както знаем дървесината е безценен възобновяем ресурс и неговата стойност във времето е променлива величина, която се влияе от множество пазарни, екологични и социални фактори.”

Предложението е цените да се актуализират ad hoc при всяко изменение на пазарната обстановка. За някои от категориите дървесина предложеното намаление на началната тръжна цена е почти с 30 лв.

По-нататък четем:

“Финансовата и лесовъдска отговорност при управлението на горскодървестните ресурси на Община Трън изискват гъвкавост и адекватност при вземането на решения с цел поддържане както на икономическите показатели на предприятието и заложените в годишната план-сметка номинали, така и изпълнение на проектираните лесовъдски мероприятия и създаване на устойчиви и балансирани екосистеми, поради което предлагам на Общински съвет Трън да обсъди и вземе следното

РЕШЕНИЕ:

На основание чл.21, ал. 1, т.7 и т.23 от ЗМСМА и във връзка с чл. 4, ал.4, т.5 от Наредбата за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горски територии – държавна и общинска собственост и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти, и на основание т.3 от Решение № 83 на Общински съвет гр. Трън от Заседание, проведено на 25.04.2012г., актуализирано с Решения на ОбС Трън №№ 149/25.07.2012г., 150/06.12.2018г, 34/07.04.2022г., 70/30.06.2022г., 5/07.02.2024

  1. Приема актуализация в Приложение №1 за определяне на началните цени за продажба на стояща дървесина на корен по категории и асортименти.
  2. При последваща промяна в пазарните условия или в нормативната уредба Общински съвет Трън да извършва нова актуализация в Приложение №1 за определяне на началните цени за продажба на стояща дървесина на корен по категории и асортименти.
  3. Възлага на Кмета на Община Трън изпълнението на решението.”

Приложение 1

На 2 юли (вторник) от 14:30 се свиква и заседание на съответните постоянни общински комисии.

Рубрика:
Източник:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »