Трън > Народ > Религия > Пенкьовският манастир живна

Пенкьовският манастир живна

Допълнителен водоизточник подпомага водоснабдяването на Пенкьовския манастир “Света Петка” в трънското село Пенкьовци.

Сондажът черпи вода на дълбочина от 101 метра. Светата обител край Пенкьовци се захранва с вода от селския водопровод и друг сондаж. През сухите месеци на годината водата от водопровода на селото спира. Живителната течност от първия сондаж, който е на 70 метра дълбочина, не е достатъчна за нуждите на манастира, намиращ се в една от най-високите точки на населеното място. Това е причината от фондация “Възраждане на Пенкьовския манастир” да потърсят решение с нов сондаж. Фирма от Старозагорско, специализирана в проучване и сондаж на подпочвени води, е направила втория сондаж.

Пенкьовският манастир е изграден през 1360 година при цар Александър. Среща се и като Пенкьовски манастир „Света Петка“ в исторически писания. Той е оцелял през османското владичество благодарение на местните жители, които закопават църквата с клони и пръст. След години тя е открита и „разконсервирана“, за да достигне до наши дни.

Манастирът в Пенкьовци беше ремонтиран и реконструиран със средства от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 година. Дейностите по реновирането на светата обител включваха реконструкция, основен ремонт, възстановяване, нова ограда и благоустрояване на прилежащите към манастира терени. Договорът за ремонта на манастира беше сключен на 10 юли 2017 година. Строителната площадка пък беше открита на 24 май 2018 година. Строително-ремонтните дейности и техническият надзор са извършени от фирми от столицата. Сумата на субсидията, която беше отпусната за дейностите беше 624 666 лева и 60 стотинки. На Петковден през 2019 година бе извършено тържествено освещаване след ремонта.

Фондация “Възраждане на Пенкьовския манастир” работи за обновяването на пространството около светата обител, както и по сградния фонд. Миналата година пернишката фирма “ТИМ Хидроизолации” монтира ламаринен покрив на камбанарията на манастира. През 2017 година родолюбиви земляци от село Пенкьовци подеха инициатива за възстановяване на Пенкьовския манастир “Света Петка”.

Пълен текст: Прочетете
Автор: Редактор

Рубрика:
Източник:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »