Трън > Народ > Култура > Отзиви: Фестивал на сръчните ръце

Отзиви: Фестивал на сръчните ръце

През последните три дни със Стамен Кънев и Desislava Pileva имахме удоволствието да се потопим в пъстроцветния свят на ФЕСТИВАЛ НА СРЪЧНИТЕ РЪЦЕ 2024 в с. Бусинци, Трънско. В рамките на “Зелената зона” организирахме щанда “Местни общности и обкръжаващ свят“, където показахме резултати от някои от актуалните изследвания на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН по тази интригуваща проблематика.

Представянето на научни изследвания и продукти на подобно събитие е не особено типично за академични хора, но едно от нещата, останали в съзнанието ми още от студенстките години, е, че етнологията си е “занаят” със свои особености и специфики. Та може би мястото ни на занаятчийско събитие не е чак толкова немислимо.

Шегата настрана, това наистина беше чудесен шанс да излезем от рамките на академичната среда и да се срещнем с широка публика. Чрез щанда се постарахме да разгърнем теми и въпроси от изключителна обществена значимост, поне по нашето скромно мнение. За нас беше повече от интересно и вълнуващо да видим любопитството на посетителите и да разкажем и покажем нашата етноложка гледна точка. Защото изучавайки взаимоотношенията човек-природа, етнологията и антропологията ни разкриват не само богатството на местните култури, но и ни карат да се замислим за собственото си място и отговорност към заобикалящата ни среда.

Благодаря на Бусинска сръчкотилница, организатор на фестивала, за възможността да бъдем за втора поредна година част от това прекрасно събитие!

Тук си позволявам още няколко думи по отношение на самия фестивал, за нещо, което ми направи силно впечатление и което ми се струва голяма крачка, в сравнение с миналогодишното издание.

През тези три дни там видях толкова много мои приятели и съученици, т.е. хора от Трън и региона, а не само туристи (никога не съм крил, че съм получил средното си образование и работил не малко години в Трънско). И те бяха дошли не само от любопитство като посетители, а бяха участници – с ръчните си изделия, кулинарните умения, танцовите способности, кой в каквото е добър. Това, което прави Стефка Бонева, е наистина изключително значимо – общностно събитие, важно за представители на местната общност, които стават част от създаването и случването му като време-пространсво на взаимодействие и размяна на умения, знания, идеи.

Така го усетих.

Автор: Ивайло Марков

Рубрика:
Източник:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »