Трън > Общество > Закон и Право > Отстъпеното право на строеж е условно и срочно

Отстъпеното право на строеж е условно и срочно

На последното заседание на ОС-Трън от 4 юли 2024 г. бяха приети няколко решения за продажба на имоти частна общинска собственост. На въпрос, поставен от гражданин, може ли процедурата по продажба на земя с отстъпено право на строеж да бъде достъпна за всички носители на суперфициарно право, кметът Цв. Цветкова отговори, че тя може да бъде задвижена от всеки суперфициар чрез подаване на заявление за покупка на земята, върху която е осъществено правото на строеж.

Особеното в случая е, че носителят на отстъпеното право на строеж има предимство при закупуване на общинската земя САМО АКО в рамките на 5 години след издаването на документа за отстъпено право на строеж е построил разрешения обект. Ако такъв обект липсва или е наличен друг обект, който не е с параметрите на фундаментален строеж, общината е в правото си да актува земята и да я обяви за продажба чрез търг. В този случай суперфициарът може да участва в търга заедно с останалите евентуални участници и да наддава.

В Трънско все още има урегулирани поземлени имоти – частна общинска собственост, върху които е учредено срочно право на строеж (суперфиция), но в рамките на указания срок върху земята не е построено нищо. Въпреки това хората смятат, че са собственици на имота на основание на това, че са плащали данъци за него. Това е опасна самозаблуда, която може да доведе до лишаването им от правото за ползване на земята.

Единственият изход от ситуацията с нереализирано право на строеж е срочно да се пусне моба за закупуване на земята и при липсата на други кандидати да се заплати установената продажна цена. Която в момента е около 10 лв на квадратен метър.

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Забележки по текста
Виж всички коментари
Превод »