Трън > Природа > Най-ниската измерена температура в България през юли е в Трън

Най-ниската измерена температура в България през юли е в Трън

Най-ниската температура в България през юли е измерена на 7 юли 1933 година в Трън – минус 0,8 градуса. Това съобщи в интервю за БТА главният директорът на департамента “Прогнози и информационно обслужване” в Националния институт по метеорология и хидрология асистент доктор Анастасия Стойчева.

През юли са най-високите температури, които са измервани в България, а не през август, каза Анастасия Стойчева. Тя отбеляза, че през август денят намалява като продължителност, а последните три дни на юли у нас са наречени горещници и те по принцип са най-топлите дни през годината. “През юли е регистриран и абсолютният екстремум за нашата страна в Садово, Пловдивско, на 5 юли 1916 година. Тогава там са измерени 45,2 градуса. Уредите за измерване на температурата са били точни, защото са били с живак, а той е химичен елемент, при който няма голяма грешка при измерванията. Сега уредите са нови, защото живакът е опасен и вреден, но бихме могли да разчитаме на измерванията от 1916 година”, заяви Стойчева.

В град Трън се намира и единствената държавна метеорологична станция. Разположена е в махала “Илиин хан” в града край границата със Сърбия и от есента на 2017 година насам непрекъснато измерва минимални и максимални температури, както и други показатели за времето. Преди 3 години, на 2-ри срещу 3-ти юни, от единствената държавна метеорологична станция в община Трън беше отчетена минимална температура от 1,2 градуса. За сравнение в нощта на 2-ри срещу 3-ти юни 2020 година температурата в град Трън се понижи до 2 градуса по Целзий.

Пълен текст: Прочетете
Автор: Редактор

Рубрика:
Източник:
Споделете