Трън > Природа > Неделково изнемогва в жегата

Неделково изнемогва в жегата

За поредно лято жители и хора с имоти в трънското село Неделково нямат вода от селския водопровод. Въпреки това местните се справят с проблема, като използват алтернативни водоизточници: кладенци, обществени чешмички или вода от малка река. Проблемът възниква всяко лято и причината за липса на вода от резервоара за по-голямата част от Неделково е използването и за поливане.

Населеното място е съставено от четири махали – “Долни ханове”, “Вриянци”, “Горни ханове” и “Джерина”. В повечето имоти са направени кладенци, а в махала “Джерина” имат отделен каптаж, от който към днешна дата има вода. Допреди 90-те години на миналия век в останалите три махали на Неделково не е имало водопровод. Преди около 30 години тогавашното ръководство на Община Трън подема инициатива за изграждане на водопровод. Направен е резервоар, прокарани са тръби до къщите и в един момент проектът спира. През годините системата започва да се ползва, въпреки че не е довършена, няма поставени водомери и не е предадена за поддържане на ВиК-Перник, разказа кметският наместник на село Неделково Гергана Гигова.

Хората не плащат за водата от селския водопровод

До миналата година мъж от Неделково спирал през определено време крана на резервоара, за да може да се напълни с вода. След това мъжът отново го освобождавал, за да потече живителната течност към трите махали на селото. Човекът починал, а след него това започнал да прави кметският наместник Гергана Гигова. Тя е категорична, че когато пуска водата от пълния резервоар, тя спира, докато се върне до дома си. Самият кметски наместник разчита на собствен водоизточник – кладенец, за който демонстрира, че има вода пред репортер на Zapadno.com. Във всички останали къщи също има кладенци, но за изпомпването на водата трябват помпи, които са на електричество. По-икономичният вариант за жители и хора с имоти в селото е да поливат градините си с вода от селския водопровод. Гергана Гигова добави, че е минала през всички къщи, в които се полива и е предала заповедта на кмета на община Трън за забрана използването на водата за непитейни нужди. “Мога да налагам глоби, но след като минах със заповедта, започнаха да поливат през нощта. Не мога цяла нощ да обикалям за нарушители”, коментира Гергана Гигова.

За местните в Неделково не е тайна, че водата от селския резервоар се разпилява по градините, вместо тази от собствените водоизточници. Някои от хората са на мнение, че този казус трябва да се разреши, като се наеме човек за спиране и пускане на водата, докато се напълни резервоарът. Те дори са готови да си съберат пари помежду си, с които да плащат за услугата.

Юли от “Горни ханове” е сред потърпевшите, но има резервен вариант за снабдяване с вода от собствен кладенец и преминаващата покрай имота му малка река. “Това лято нямам вода от селския водопровод от една седмица. Имам кладенец и благодарение на него живея тука, съществувам тука. А иначе и от рекичката, тече тука”, каза Юли и потвърди, че не плаща за вода от селския водопровод.

Цветан, който има имот в същата махала отбеляза, че в проекта за водопровода не е заложено поставянето на водомери. “Може би самият проектант не е съобразил това нещо. И сега в един момент се получава, че хората няма да искат да си сложат водомери, защото така ги устройва да си поливат градините. Кметицата казва, че просто няма кой да върне нещата в руслото им. Кой ял, ял, кой пил – пил.

Кирил Славков, който имат имот в селото, е на мнение, че би си сложил водомер и плащал за вода, стига услугата да е качествена. Още през пролетта започва безводието в Неделково, поясни той. “Напролет и лято сме почти без вода за битови нужди. Спасяваме се с бунарите, които имаме. Кметицата трябва да обърне внимание на цялото село. Както за горе има вода, така да има вода и за нашата махала. Горе има вода, тука няма вода”, каза Кирил Славков. Друг проблем, който посочи той, е, че крайпътната растителност по улицата не се почиства. Допреди няколко години работници по програма са почиствали растителността, но в последно време всеки сам почиства пред имота си пространството покрай пътя.

Тази вечер от резервоара отново няма вода.

Пълен текст: Прочетете
Автор: Редактор

Рубрика:
Споделете