Трън > Природа > Екология > 500 лв глоба за цър-пър в гората на пикник

500 лв глоба за цър-пър в гората на пикник

Служителите на Държавното горско стопанство следят за пушек в гората, защото – както гласи древноиндийската поговорка, “където има дим, там има и огън”, която при нас, със съответните етнокултурни модификации, гласи: където има огън, там има и барбекю.

В изпълнение на наредбата за забрана на палене на огън в горите горските глобяват нарушителите с 500 лв.

Изключително високите летни температури създават предпоставки за възникване на инциденти в полските и горски територии. Затова от Министерството на земеделието, храните и горите призовават всички да бъдат внимателни и да пазят горите от пожари, като припомнят и санкциите, при установяване на палеж.

Настоящото ръководство на министерството и на горската система разпореди стриктно спазване на разпоредбите на Закона за горите в частта за отговорността при нарушения, с които се създават условия за възникване на пожари в горски територии. Налагат се глоби при паленето на огън на открито на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии, както и за палене на огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства. За физическите лица глобата е от 500 до 1000 лева, а предвидената имуществена санкция за юридически лица, при които се установи нарушение, е в двоен размер.

Рубрика:
Споделете