Трън > Народ > Религия > Кампания за възстановяване на църквата в Долна Мелна

Кампания за възстановяване на църквата в Долна Мелна

Хората от трънското село Долна Мелна са подели инициатива за възстановяване на църквата “Свети Свети Петър и Павел” в населеното място. Храмът е изграден в началото на XIX век и е разположена в центъра на селото.

Наскоро в селото се проведе традиционният събор, преминал с успех, а на него са се набирали дарения в дарителска кутия за подпомагане възстановяването на църквата. “Беше едно хубаво преживяване, имахме едно изказване от българин, на който рода му се изселил в Сърбия”, каза Наталия Петрова от Долна Мелна. Преди 120 години родът на Петър Джорджевич се е изселил от Трънско в Сърбия. В социалната мрежа Фейсбук той споделя, че сърцето му се е изпълнило, като отишъл на събора в селото.

Инициативата за възстановяване на църква е на хората от селото. “Навремето Милко от същото село е финансирал построяването на църквата, той е живял в Америка и сега е грехота да я оставим да се руши”, сподели Наталия Петрова.

Разкрита е банкова сметка, на която могат да се превеждат пари за строителни материали, и вече са постъпили средства. “Парите ще се превеждат по сметка, за да има отчетност и да не се съмняват хората, че средствата ще бъдат окрадени. Когато съберем по-голяма сума, ще действаме, ще започнем от покрива, после отвън ще я измажем и каквото е по силите ни, ще го направим. Надявам се да се включат и фирми, които да ни спонсорират, и много преуспели хора да се включват в инициативата. Грехота е да имаме църква и тя да е в това състояние, а ние от селото си я посещаваме всяка година на Великден”, отбеляза още Наталия Петрова.

В селото е изградена и нова чешма, която е от възрастните за децата. Тази чешма показва как хората в Долна Мелна милеят и полагат усилия за бъдещето и развитието на селото.

Освен от средства за ремонта има нужда от доброволци, които да помагат в ремонтните дейности, материали, икони и други дарения, които биха помогнали.

Банковата сметка за дарения е:

BIC: IABGBGSF
IBAN: BG56 IABG 8098 1002 1821 05
Титуляр е Наталия Петрова

Снимки: Наталия Петрова

Пълен текст: Прочетете
Автор: Редактор

Рубрика:
Източник: ,
Споделете