Трън > Народ > Бит и душевност > Помощ от Трънско за хората в село Воден

Помощ от Трънско за хората в село Воден

76-годишната Марийка Делчева, която живее в трънското село Стайчовци, желае да дари част от своята покъщнина на пострадалите от големия пожар хора в ямболското село Воден.

Марийка Делчева е от ракитовското село Дорково. Израснала е без майка и е от големия род Бурови от Дорково. Научена е да работи и никога не си е позволявала да иска на някого нещо. В продължение на около 50 години е живяла в София. За кратко се премества в Благоевград, а от 5 години със съпруга си Тодор, който също е от Ракитовско, живеят в Стайчовци. Двамата гледат репортажи по телевизиите, които показа пожарите в областите Ямбол, Пловдив, Пазарджик, Хасково и Стара Загора. Най-много мъка в тях предизвикват кадрите от ямболското село Воден, където част от къщите горяха, а напълно изгоряха около 15 къщи. Гледайки ужаса на хората, Марийка Делчева решава да направи дарение за пострадалите. Това няма да е първият път, когато помага на човек в нужда. Миналата година помага на жена с 13 деца в Трън. Дава на многодетната майка родопски одеяла, персийски килими, посуда и друга покъщнина.

Сега отново е решена да помогне на хора в нужда. “Гледаме и виждаме по новините, че хората мизеруват. Изгоряли им къщите. Ще им дам всичко – покривки за маси, чаршафи, одеяла, килими, пътечки, посуда, канапе, маса, плетени кошници и други. Паници ще им сложа, лъжици ще им сложа”, каза Марийка Делчева. Идеята и е да постави даренията в чували, които да надпише. Единственият проблем даренията да не бъдат изпратени към село Воден е, че с пенсиите на мъжа си нямат възможност да сипят гориво в семейния автомобил, в който могат да поберат малка част от покъщнината, предвидена за пострадалите хора.

76-годишната жена от Стайчовци се обърна към кмета на община Трън с молба да организира дарителска кампания и всеки, който има в повече, да дари от своето за пострадалите от пожарите хора.

Кметът на община Трън Цветислава Цветкова каза, че към момента такава молба не е постъпила в общинската администрация, но с каквото може ще съдействат от страна на местната власт. Общината има договор с куриерска фирма и би могла да изпрати даренията по нея, както и да се свърже с местната управа във Воден.

Пълен текст: Прочетете
Автор: Редактор

Рубрика:
Споделете