Трън > Икономика > Земеделие > Решават как да се използва язовир “Лялинци”

Решават как да се използва язовир “Лялинци”

Решение за експлоатацията на язовир “Лялинци” в община Трън ще бъде взето, след като бъде извършено обследване и съставяне на техническа документация за него и още 331 водоема. Това съобщи изпълнителният директор на Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ инженер Цако Бънчев в отговор на запитване по Закона за достъп до обществена информация.

Правата за управление на язовир “Лялинци” са предоставени на Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“. Водоемът е единият от двата на територията на община Трън и е с обем 199 000 кубически метра. Преди да премине за управление от държавата, язовирът беше общинска собственост. Казусът с прехвърлянето му от общинско към държавно управление започна през 2018 година, след като стана ясно, че Община Трън има намерение да се откаже от стопанисването на водоема.

След извършена през 2020 година проверка язовир “Лялинци” е класифициран с втора значителна степен на потенциална опасност. В началото на 2021 година водоемът вече имаше издаден акт за публична държавна собственост, а правата за управление бяха предоставени на Държавно предприятие “Управление и стопанисване на язовири”.

Експертен технически съвет на Държавно предприятие “Управление и стопанисване на язовири” е определил техническото състояние на язовира като неизправно-неработоспособно поради нарушени показатели за технологична и конструктивна сигурност. Във връзка с изясняване на необходимите ремонтни дейности и бъдещата експлоатация на язовира от Държавно предприятие “Управление и стопанисване на язовири” са обявили обществена поръчка, която е с предмет обследване и съставяне на техническа документация на този и още 331 съществуващи язовири, които са предоставени за управление и стопанисване на предприятието. Към момента за язовир “Лялинци” има сключен договор за изпълнение на дейностите по обществената поръчка, които трябва да бъдат изпълнени до 22 май 2025 година. След изпълнение на възложеното обследване Държавно предприятие “Управление и стопанисване на язовири” ще вземе решение за по-нататъшната му експлоатация, поясни изпълнителният директор на предприятието инженер Цако Бънчев.


Пълен текст: Прочетете
Автор: Редактор

Рубрика:
Споделете