Трън > Общество > Политика > Андрей Райчев, или заклинанията на един марксистки социолог

Андрей Райчев, или заклинанията на един марксистки социолог

Редакционен коментар

В ефира на БНР социологът Андрей Райчев огласи следните прорицания:

Ако Тръмп спечели, ще престане да е необходимо да държим проукраински и антируски речи.”

Първо, не е ясно дали ще спечели. Камала Харис, която до този момент изпълняваше успешно ролята на полезния идиот в президентството – заедно с Байдън и говорителката му Жан-Пиер, може да се окаже по-умна, отколкото ни се представяше и да демонстрира най-доброто от прокурорското си минало. Изходът от изборите наесен е неясен. Но необходимостта от държането на трафаретни проукраински и откровено идиотски антируски речи няма да отпадне за тези, които искат да се задържат на политическата повърхност. Прекрасно знаем кое плава на повърхността и кое потъва.

Второ, дори и да спечели, Тръмп лесно може да каже, че ще сложи край на войната, като принуди Путин да подпише мирен договор на условията на Украйна. Марк Помпео, бившият държавен секретар на Тръмп, беше гръмогласно категоричен в този план. С победата на Тръмп антируската реторика няма да спре, а НАТО ще продължи да преследва целите си на Изток, до пълната победа на евроатлантизма в цяла Европа. В този смисъл политиците ще трябва да продължат да се кълнат в светата троица на евроатлантизма – САЩ, НАТО и св. Урсула (в качеството им на отец, син и светия дух).

Ще престане да съществува подозрението дали си евроатлантик.”

Да, ще престане, защото само политически самоубиец може да се обяви против философията и практиката на евроатлантизма. Радев го разбира, въпреки подозрението на Райчев, че Тръм ще започне открито да подкрепя каузата на Русия. Консерваторите са говорители на американския ВПК, а както американският ВПК, така и финасово-спекулативният капитал на Америка са жизнено заинтересовани от продължението на войната на Запада срещу Русия. И ще се опитат да я превърнат във война на Западна Европа срещу Русия.

Ще стане възможно Борисов да инициира активни действия, без да се държи за полата на ДБ.”

Много преди изборите в САЩ ПП и ДБ ще престанат да бъдат фактор в българската политика. Ако Борисов се държи за полата на ДБ, то е само за да я смъкне и на всеобщо обозрение да лъсне голият им бекграунд, изразяващ се в липсата на реални избиратели. А продължително променливите няма нужда да ги дърпаш, те ще се самосгромолясат. Вярното в горното заклинание е, че Борис е майстор на активни мероприятия в пасивно-агресивен стил.

А сега да се обърнем към проблемите в ДПС.

В Движението има политическа война между двама души, които никога не са претърпявали загуби.”

Войната не е между, а на Доган срещу Пеевски, подобно на войната, която крал Лир води срещу дъщерите си. Ако не си беше дал сам царството в ръцете на Пеевски, нямаше да има никаква война. Но дали от гледане на много турски сериали (където думата харизматичен е синоним на популярен сред жените) или от дефекти в аперцепцията, Доган си въобрази, че е харизматичен лидер и може вечно да разчита на преданността на Пеевски. Що се отнася до загубите, Доган дължи стотици милиони лева на държавата, без да е на печалба, а загубите на Пеевски от американските санкции по линията на Магнитски не са само финансови.

Напълно непредвидимо е какво ще стане.”

Ще стане каквото има да става. Раята очаква ферман от султана. Дано обаче не е берат, документ, с който раята може да бъде конституирана в берая (воинско съсловие). Тук стигаме до печално известното

Върху ДПС наистина се държи етническият мир в България.”

Подсилено с модулатора “наистина”, твърдението не става по-истинно, но е част от Догановите заклинания, които Райчев сякаш наистина приема. Истинският смисъл на това заклинание е, че етническият мир в България зависи от волята на Доган, който държи ръка на пулса на бунтовното турско население и го увещава да не надига глава в името на мирното съвместно съществуване. Начините на увещаване обаче не са идеологически, а чисто икономически. Чрез прословутия обръч от фирми Доган пороби турското население в България и го направи заложник на собствените си икономически интереси. Тук маститият марксистки социолог е отчасти прав, въпреки прекалено общия характер на твърдението:

Успехът на Доган се дължи на това, че осигури израстване на капиталистическа класа.”

Да, Доган осигури израстването на особена прослойка в капиталистическата класа, която паразитира върху тялото на турския етнос и го превръща в крепостно население, подчинено на обръч от верни на суверена васали. Прослойката на дерибеите.

Пеевски има особен диалог с нея. Той е ефективен за тях.”

Но дали е ефективен за “раята” ще видим на следващите избори.

Рубрика:
Споделете