Трън > Наука > Трънското динозавърско находище отново привлече учени

Трънското динозавърско находище отново привлече учени

Седмата палеонтологична експедиция на динозавърското находище в община Трън започна в началото на месец август. Тази година екипът е по-малък, но за сметка на това в първия ден от експедицията са открити интересни находки.

Разкопките се финансират от проект на Националния природонаучен музей при Българската академия на науките към Фонд “Научни изследвания” с номер на договора КП 06-Н44/6. Участници в научната експедиция са доцент Латинка Христова от Националния природонаучен музей при БАН, професор Марлена Янева от Геологически институт при БАН, магистър Ралица Богданова от Националния природонаучен музей при БАН, асистент Владимир Николов от Националния природонаучен музей при БАН и доцент Любомир Методиев от Геологическия институт при БАН.

Към екипа като доброволци ще се присъединят магистър Гергана Велянова от Института по минералогия и кристалография и бакалавър Георги Севов, завършил в Обединеното кралство. Тази година студенти от Софийския университет “Св. Климент охридски” няма да участват поради ограничените финансови средства по проекта. “Още първият ден донесе и първите фосили – фрагменти от кораба на костенурка. Надяваме се на много нови находки, които да допълнят информацията за фауната от преди 83 милиона години в Европа”, каза доцент Латинка Христова.

Находището на вкаменелости от сухоземната и сладководна фауна, обитавала района на Трънско преди малко повече от 83 милиона години, привлича интереса на учени от 2017 година насам. Историята на находището започва преди близо 20 години. Информация от предни експедиции в пограничната община и откритията е събрана в книгата “Песента на титаните – история за динозаври”, която е дело на асистент Владимир Николов от Националния природонаучен музей при БАН. Екземпляр от нея е наличен за заемане в библиотеката към читалището в град Трън.

Владимир Николов и "Песента на титаните: история за динозаври" - Познание

Пълен текст: Прочетете
Автор: Редактор

Рубрика:
Споделете