Трън > Икономика > Земеделие > Въвежда се епидемиологичен контрол на животновъдни ферми в Трънско

Въвежда се епидемиологичен контрол на животновъдни ферми в Трънско

Засилени клинични прегледи на дребните преживни животни във ферми в Трънско са започнали. Това съобщи директорът на Областна дирекция по безопасност на храните-Перник доктор Параскева Татаркова по време на заседание на Областната епизоотична комисия, цитирана от канал “Струма”.

Мярката е с цел недопускане навлизането на болестта заради влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция. Трън е първата община в област Перник, в която във ферми се извършват клинични прегледи на овце и кози от страна на Областна дирекция на дирекция по безопасност на храните-Перник. От областната структура признаха, че им е трудно да обхванат малките стада в региона, а с фермите с дребни преживни животни нямат такъв проблем.

В срок до 15 август в общините в региона трябва да се проведат заседания на Общинските епизоотични комисии, в които освен кметове, кметски наместници, ветеринарни лекари и представители на други институции, участие трябва да вземат животновъдите, които отглеждат кози и овце.

В хода на заседанието в Областна администрация-Перник стана ясно още, че на граничния контролно-пропускателен пункт “Стрезимировци” в Трънско се извършва дезинфекция на влизащите от Сърбия превозни средства.

От Българска агенция по безопасност на храните осъществяват ежегодно мониторинг за чума по дребните преживни животни. Съгласно „Програмата за надзор на някои трансгранични болести по животните“, официалните ветеринарни лекари извършват ежемесечни клинични прегледи в шестте южни гранични области. На база оценка на риска са определени животновъдни обекти, в които се отглеждат дребни преживни животни. От тях се вземат проби за серологично изследване за шап и чума. Последното пробовземане е било през месец юли 2024 година, като всички взети проби са отрицателни.

От началото на годината до момента са извършени над 1 200 клинични прегледа по Програмата и са обхванати 46 хиляди дребни преживни животни. Над 2 000 са взетите и изследвани проби, като всички те са отрицателни.

Снимка: Zapadno.com – архив

Пълен текст: Прочетете
Автор: Редактор

Рубрика:
Споделете