Трън > Икономика > Заетост > Ново начало и по-добър живот за трънчани

Ново начало и по-добър живот за трънчани

Среща с работодатели

Такова накратко е резюмето на проведената в петък опознавателна среща между трънчани и представители на големи фирми в България, които имат интерес от ресурсно попълнение с кадри от Трън и Трънско.

Срещата бе организирана от общинските съветници в Трън, избрани с листата на ИТН и БСП, в опит да намерят решение на най-наболелия проблем в региона – липсата на постоянна заетост, достойно заплащане на труда и достоен живот.

Именно това обеща представителят на фирма Транспрес, лидер в областта на палетните доставки и логистиката. Във фирмата работят над 1200 служителя, разпределени в 13 логистични центъра в България – София, Божурище, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Дупница, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора, Шумен. Най-големият е този в Божурище. Именно там фирмата може да осигури 50 работни места със стартова заплата 1800-2000 лв за работници с различна степен на образование и стаж, независимо от пол, етнос, националност, възраст и религия. Специално бе подчертано, че става дума за чисти пари, а не за брутна заплата, която е значително по-висока и върху която се плаща ДОО. С други думи, няма две ведомости – всичко е законно и прозрачно. Получаваш това, което си изработил и за което си се разписал – без пари под масата и спестени застраховки от страна на работодателя.

Среща с ТрансПрес

Желаещите да започнат работа във фирмата, могат да попълнят заявление и онлайн на страницата със свободните места, като изберат между позициите на складов служител, сортировач и шофьор в три различни схеми.

Втората международна фирма, която предлага също около 50 свободни места за работа в логистичния парк Божурище, е куриерската фирма Спийди, която работи в тесен контакт с немската Deutsche PostDienst. Условията са приблизително същите, като съществува известна диференциация според обема и тежестта на сортираните пратки. Както и при първата фирма, смените могат да бъдат дневни и нощни, като естествено нощните смени са с по-добро заплащане и допълнителни бонуси от рода на безплатен кетъринг.

Предложенията на останалите фирми бяха също огласени от Мартин Томов и предизвикаха жив интерес сред присъстващите. Основното им притеснение беше, че няма да могат да организират гарантиран транспорт до – и обратно от – Божурище. Фирмите не предлагат такъв, поне на първо време, докато не се формира постоянен контингент работници от Трън и Трънско, а в перспектива и Брезник. С решаването на тази логистична задача обещаха да се заемат присъстващите общински съветници.

На срещата присъства и представител на Агенцията по заетостта,

който очерта още една неизползвана възможност за безработните в Трън, а именно – кандидатстването за образователни ваучери (стойността на които може да достигне 2700 лв) за повишаване нивото на компютърна грамотност, езикова и управленческа компетентност. Ваучерите могат да се заявят директно от страницата на Агенцията. Общият бюджет на програмата е 42 млн лева. Допълнителна информация, както и консултации за включване в обученията с ваучери може да се получи и от бюрото по труда в Трън.

А ето и видеозапис от срещата

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
1 Коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Забележки по текста
Виж всички коментари