Трън > Природа > Здраве > Кой не желае вендинг-машина за лекарства

Кой не желае вендинг-машина за лекарства

Аптека вендинг машина

Според внесен от “Възраждане” законопроект осигуряването на достъп до лекарствени продукти е основна функция на държавата, която функция не може да бъде оставена единствено на частни търговски субекти. Въпреки разходите за държавния бюджет откриването на поне една аптека във всяка област, община и населено място, където има недостиг на фармацевтични услуги, е дейност, която държавата би трябвало да подкрепи. Това е особено важно в контекста на предоставянето на качествено здравеопазване предвид налегналата ни демографска криза.

Възможни решения

Една от предложените мерки е поставянето на автомати за продажба на лекарствени продукти в общинските центрове, където няма или не може да има денонощна аптека. Това ще осигури на жителите на тези населени места възможността и удобството да закупуват необходимите им лекарства по всяко време на денонощието.

По този повод на последното заседание на ОС Трън бе повдигнат въпросът за възможностите на общината да осигури вендинг машина за най-необходимите лекарствени средства. На този въпрос кметът на Трън отговори, че е разговаряла със собственичката на аптеката, която по закон трябва да разреши поставянето на машината на достъпно място пред аптеката. “Казва, че ако сложим вендинг машина, ще затвори аптеката. Ако искате да затворим аптеката, ще сложим вендинг машина”.

Каква е практиката

В областните центрове, където такива машини са поставени, аптеката е тази, която зарежда и поддържа машината, която увеличава техния оборот, а не води до разоряването им. Още повече, че вендинг машината се зарежда с ограничен брой лекарства и медикаменти, които се продават без лекарско предписание, например 30 или 50 в зависимост от модела. Докато аптеката предлага хиляди номенклатурни позиции и обслужва граждани с изписани електронни рецепти. Пределно ясно е също, че вендинг машината не може да продава лекарства по здравна каса.

Специално за Трън вендинг машината е допълнително удобство, като се има предвид, че аптеката не само че не е денонощна, но дори не е и изцяло дневна, а работи с ограничено време до 16 часа в делнични дни, в събота до 13 часа. Закупуването на лекарства в 17 часа или в неделя е мисия невъзможна.

На снимката: Вендинг машина пред аптека в Благоевград

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Забележки по текста
Виж всички коментари