Трън > Общество > Закон и Право > Скоро може да имаме нотариус

Скоро може да имаме нотариус

Министерството на правосъдието съобщава, че 419 души са се явили на писмения изпит в конкурса за нотариуси, който се проведе вчера в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 105 от общо 524 кандидати, които са били допуснати до участие в конкурса, явно са се отказали още преди започването му. Може би защото първата фаза е писмен изпит, а на пръсти се броят адвокати и нотариуси, които могат да съставят документ без правописни грешки. За писмения тест са подготвени три варианта на казус, като кандидат изтегля един от тях, който участниците решават в течение на три часа.

От Министерството на правосъдието допълниха, че няма кандидати, които са се отказали по време на изпита, както и че няма и такива, които са отстранени заради извършени нарушения.

Сега предстои писмените работи да бъдат проверени и оценени от конкурсна комисия, като до устния изпит ще бъдат допуснати кандидатите, които са получили не по-малко от „добър 4“. Устният изпит на всеки от кандидатите ще започне с изтегляне на билет с въпрос от предварително обявения конспект с 50 въпроса от областта на нотариалното право и практикаИзпитът ще се проведе в присъствието на конкурсната комисия, стенограф и следващите по графика петима кандидати. Оценката е средноаритметичното от тази на всеки от членовете на конкурсната комисия и се обявява незабавно. Като при фигурното пързаляне. Бъдещият нотариус трябва много да внимава да не го изпързалят.

Конкурсът беше обявен окончателно в края на април от служебния министър на правосъдието Мария Павлова, а подготовката му започна още по времето, когато министър беше Крум Зарков. По това време и Трън се сбогува с нотариус Борисова, а изповядването на сделки с имоти се прехвърли в епархията на местния съдия по вписванията.

Свободните места за нотариуси са общо 52 и са разпределени по следния начин – четири в София, по две са в Ардино, Асеновград, Добрич, Ивайловград, Казанлък, Карлово, Момчилград, Омуртаг, Разград и Ямбол и по едно в Айтос, Берковица, Бяла, Бяла Слатина, Велики Преслав. Велинград, Видин, Гълъбово, Девин, Димитровград, Златоград, Карнобат, Котел, Крумовград, Кула, Монтана, Никопол, Павликени, Панагюрище, Радомир, Русе, Силистра, Сливен, Сливница, Трън, Тутракан, Царево и Шумен.

Естествено, най-голяма е конкуренцията за местата в София – над 30 кандидати за едно място. Средната конкуренция за място е 8 към 1. Нямаме информация колко са били кандидатите за Трън, но се надяваме мястото да бъде заето от компетентен и педантичен нотариус

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Забележки по текста
Виж всички коментари