Трън > Общество > Държава > Мила Родино навърши 60 години като химн на България

Мила Родино навърши 60 години като химн на България

Химн на РБ

На този ден преди 60 години песента на един голям родолюбец е утвърдена като химн на Народна Република България, а когато България престана да бъде на народа – и на Република България.

Цветан Радославов е роден в град Свищов през 1863 г. Майка му е дъщеря на възрожденския книгоиздател и просветен деец Христаки Павлович и сестра на живописеца Николай Павлович, но израства в семейството на търговеца Цвятко Радославов, който осиновява и сина ѝ Цветан. Радославов се изучава най-напред при Емануил Васкидович и расте в обкръжението на видни свищовлии като Иван Шишманов и Алеко Константинов. След завършване на Априловската гимназия в Габрово той прекарва няколко години като студент по история и славистика във Виена, а през 1897 г. защитава докторска титла по философия в Лайпциг, Германия.

Песента е съчинена в периода след 27 септември 1985, когато след Съединението сръбски части пресичат границата на България при Трън, в отговор на което хиляди доброволци се записват в редовете на армията, за да бранят родината. Един от тях е и Цветан Радославов, който в патриотичен порив композира песента на път за бойното поле, като използва мотиви от популярното Свищовско хоро.

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Забележки по текста
Виж всички коментари