Трън > Народ > Бит и душевност > Музеите в трънските села Студен извор и Бусинци ще бъдат затворени за посетители в сряда и четвъртък

Музеите в трънските села Студен извор и Бусинци ще бъдат затворени за посетители в сряда и четвъртък

Двата функциониращи музея на територията на община Трън ще бъдат затворени за посетители, съобщават от общинската администрация.

На 11 и 12 септември Музеят на киселото мляко в село Студен извор и Музеят на бусинската керамика няма да бъдат отворени за посетители.

Музеят на бусинската керамика е открит през далечната 1982 година и не е спирал да работи. Общият фонд на музея е съставен от 1 000 експоната. До сградата на музея е разположена работилницата-музей на майстора Петър Гигов, в която се намират над 100-годишна глинена пещ, камък за смилане на глазури и оцветители.

Музеят на киселото мляко е открит на 29 юни 2007 година. Тогава по случай откриването на музея в град Трън се провежда първият Празник на българското кисело мляко, който е с богата фолклорна програма, конкурси за рисунка и есе на тема „Киселото мляко – българското име на дълголетието“, и конкурс за най-добро домашно приготвено кисело мляко.

Снимка: Zapadno.com – архив

Пълен текст: Прочетете
Автор: Редактор

Рубрика:
Източник:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Забележки по текста
Виж всички коментари