Трън > Природа > Екология > Източването на река Ерма в Трънско се разследва от прокуратурата

Източването на река Ерма в Трънско се разследва от прокуратурата

Под ръководството на Районна прокуратура-Перник се води разследване за извършено престъпление по член 353ж от Наказателния кодекс – незаконно изграждане на водовземно съоръжение или съоръжение за използване на повърхностни или подземни води в Трънско, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Случаят е от месец август, когато природозащитници са установили източване на водата от коритото на река Ерма край трънското село Слишовци. В социалната мрежа Фейсбук бяха разпространени снимки и клип от мястото, на което е извършено източването. Темата бе повдигната по време на извънредно заседание на Общински съвет-Трън. Тогава кметът на община Трън Цветислава Цветкова поясни, че е извършена проверка от страна на Басейнова дирекция.

На 24 август тази година в Районно управление-Трън е получен сигнал за неправомерно използване на вода от коритото на река Ерма на територията на община Трън. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура-Перник.

Сигналът е за преграден участък от река Ерма в района на трънското село Слишовци. Направен е оглед на местопроизшествие. Дадени са указания на разследващия орган за изясняване на фактическата обстановка и събиране на достатъчно доказателства за извършено престъпление. На този етап на досъдебното производство извършителят на деянието не е установен. За престъпление по член 353ж от Наказателния кодекс законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до две години и глоба от пет хиляди до петнадесет хиляди лева, добавиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-София.

Проверка на Zapadno.com на място установи, че на около километър от пътя Слишовци – Реяновци между земеделски земи и коритото на река Ерма е изградена система с помпи, до която достигат електрически кабели. Електрозахранването за системата идва от трафопост, който се намира на километър разстояние, а кабелите са закачени на стълбове, други пък са спуснати на земята. Мобилна охранителна камера с антена охранява съоръжението. В коритото на реката си личи направата на дига, която да спира водата и да я завирява в този участък. На близко разстояние се открояват огромни маркучи на макари, разположени в нивите, но без подадена вода от реката към тях.

Към момента на публикуване на статията все още няма отговори по темата за проверките от Басейнова дирекция “Дунавски район” и Министерство на околната среда и водите.

Разгледайте снимки от мястото, което е било проверявано от компетентни институции и обстановката около него, заснето на 2 септември тази година:

Пълен текст: Прочетете
Автор: Редактор

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Забележки по текста
Виж всички коментари