Трън > Общество > Закон и Право > След две години престояване Възраждане отново внася проeктозакона за чуждите агенти

След две години престояване Възраждане отново внася проeктозакона за чуждите агенти

След като на 27 октомври 2022 г. Костадин Костадинов и още 9 депутата внесоха Законопроекта за регистрация на чуждестранни агенти, въпросният документ бе разпределен в три комисии, получи две становища от неправителствени организации като изключително вреден за демокрацията на България и с това нещата приключиха.

Вчера, явно под все още прясното влияние на френския закон за регистрация на чуждо влияние, законопроектът бе отново депозиран в поредното Народно събрание и всички “демократични” медии – както отляво, така и вдясно – ревнаха в един глас срещу него като “мракобеснически”, “путинистки”, насочен срещу завоюваната с толкова пот и сълзи свобода на словото.

Според вносителите обаче основна цел на законопроекта е да даде гаранции, че медиите, сдруженията, асоциациите и фондациите, които играят ключова роля в общественото мнение, действат в съответствие с националните интереси и не са обект на външни влияния. Законопроектът предвижда задължителна регистрация на всички лица и организации, в това число политици и политически партии, които получават чуждестранно финансиране, с цел да се осигури пълна прозрачност и публичност относно източниците на тези средства и целите, за които те се използват.

Самата регистрация като субект-обект на чуждо влияние обаче не дава никакви гаранции, че въпросните НПО и медии ще зействат в името на националния интерес и ще престанат да бъдат обект и проводник на чужди на България интереси. Единствената му цел е някъде във футъра на сайта им да пише, че са регистрирани като получатели на чжда финансова помощ. Позицията им на проводници на антибългарски интереси едва ли ще се промени, дори напротив – ще имат основание да поискат по-големи субсидии от спонсорите си.

Затова позицията на “Възраждане” е, меко казано, наивно-утопична. Според тях законът щял да предпази от неправомерни външни влияния българските законови институции, както и да създаде демократична и конкурентна среда при отношенията между всички субекти в държавата. Такъв законопроект би бил от съществено значение за защитата на националната сигурност на България и ще съдейства за предотвратяване на чуждестранни намеси във външната и вътрешна политика на страната.

“Внасяме този законопроект вече в четири парламента. Той е създаден на базата на добрите практики от американското законодателство, но досега не беше приет, вероятно защото много политици ще излязат на светло и ще се види чии чужди интереси обслужват”, каза Костадин Костадинов, председателят на “Възраждане”.

В законопроекта е записано, че за „чуждестранен агент“ се смятат физически и юридически лица, които получават средства или безвъзмездна помощ от чужди правителства, чуждестранни държавни предприятия, чужденци, чуждестранни търговски дружества, чуждестранни фондации, организации с нестопанска цел – всички извън Европейския съюз, и които наши лица за последната година са получили финансиране в размер над 1 000 лв.

На чуждестранните агенти се забранява да извършват дейност в държавни и частни детски градини, училища и центрове за подкрепа на личностното развитие, в държавни и частни университети, в обекти и ведомства на министерството на отбраната, в обекти свързани с националната сигурност на страната, в БАН, министерството на правосъдието и МВР. Забранява им се да участват в политически дейности, лобиране, предизборна агитация, както и в дейности, които могат да окажат влияние върху вътрешната или външната политика на страната.

Чуждестранните агенти се задължават да се обозначават като такива на своите електронни страници, публикации, издания, книги, визитки и т.н. Изискванията за това обозначаване напомнят съвсем други времена – на всяка страница, с достатъчно големи букви. За нарушения този път Костадинов се е сетил да предвиди наказания – от 1000 до 20 000 лв. глоба.

Не се е сетил обаче да обяви за чужди агенти и тези, които проповядват безплатно идеи, несъвместими с българския традиционен морал и геополитически нагласи на народа – не на политиците, а именно на народа. Тогава щеше да стане голямо мазало…

Рубрика:
Споделете
0 0 гласа
Рейтинг на статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментари
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Забележки по текста
Виж всички коментари